Så blåser biljetthajarna systemet

Kampen om biljetter till stora konserter har blivit en sekundstrid. Filter tog reda på hur biljetthajarna alltid kan ligga steget före.

Den sjunde februari fick jag ett gruppmejl från min vän Jenny, med en länk till Beyoncébiljetter på Ticnet och ett kort meddelande: »Vi bör gå.« En timme senare svarade Linda entusiastiskt: »Klart vi ska GÅ!!« och jag lite mer snålt: »Jag är både pepp och inte. Det blir superdyrt om jag ska resa till Stockholm också.«

Jag googlade på biljetter för att se vad de kostade. Det fanns förköp på flera olika sajter, som biljettnu.se, biljettshop.se och viagogo.se. För 695 kronor kunde man köpa en sittplatsbiljett på Biljett Nu, för en hundralapp mer på Biljettshop. På Viagogos hemsida stod det till och med hur många biljetter de hade – 66 stycken: de billigaste på rad 17, sektion B24, för 1386 kronor; de dyraste, i Golden Circle, kostade 3476 kronor.

Hos Ticnet, den officiella säljaren, stod det däremot i rött: »Biljetterna är ännu inte släppta till försäljning.« Det återstod fyra dagar.

Annons

På biljettnu.se hittade jag ett telefonnummer till kundtjänsten. En mycket stressad Mats lyfte på luren. Det märktes att han hade svarat på frågor som mina ett antal gånger förr.

– Det är säkert att du får de biljetter du förbokar, ja. Biljetterna har vi inte än, men det är ett mindre antal som vi vet att vi kan få tag i. Vi har kontakter i branschen som förser oss med biljetter. Vi har jobbat i 15 år. Det är säkert att du får dem.

En sådan tjänst kan såklart kännas lockande om man tänker tillbaka på stora biljettsläpp den senaste tiden. Swedish House Mafia sålde ut tre Friends Arena på mindre än en timme, Justin Bieber sålde ut Globen på 40 minuter och 2000 biljetter till The Knife tog slut på en minut.

Det verkade ändå lite underligt. Hur kunde de här sajterna erbjuda förköp över huvud taget?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?