Bluffen på julmarknaden

Klädda i gammaldags långkjolar och skinnvästar säljer de sylt, korvar, glögg och karameller. Men vad är det egentligen i deras produkter? Hunger tittar närmare på en av julmarknadernas största aktörer.

Denna text publicerades i Hunger #2 (2013).

Några plåtslagare gör kokkärl i koppar medan en sierska spår i besökarnas händer. Det är marknad på Skansen i Stockholm och ett myller av turister, barnfamiljer och pensionärer låter sig glatt förflyttas ett sekel bakåt i tiden.

I det största ståndet trängs korvar, limpor, must och knäckebröd. En försäljare i ett blå- och rödrutigt huckle bjuder på kråkbärsmust och berättar att dessa ovanliga bär, som påminner om blåbär, endast växer i norra Sverige.

En pojke i tioårsåldern tar en klunk av den sällsynta musten och provar sedan lite äppeldricka, medan en nyfiken kund undrar varifrån matvarorna kommer.


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!

Filter Digital
0 kr första månaden*

Populärt!
  • Alla artiklar på magasinetfilter.se
  • E-tidning och app
  • Nyhetsbrev
  • Digitala arkivet
  • Erbjudanden & förhandsvisningar
  • Tidningen hem i brevlådan

Filter Total: tidning + digitalt
49 kr i månaden**

  • Alla artiklar på magasinetfilter.se
  • E-tidning och app
  • Chefredaktörernas fredagsbrev
  • Digitala arkivet
  • Erbjudanden & förhandsvisningar
  • Tidningen hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 39 kr/mån.
**Debiteras varannan månad (98 kr).
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades 27 november 2018 och är skriven av .