Bluffen på julmarknaden

Klädda i gammaldags långkjolar och skinnvästar säljer de sylt, korvar, glögg och karameller. Men vad är det egentligen i deras produkter? Hunger tittar närmare på en av julmarknadernas största aktörer.

Denna text publicerades i Hunger #2 (2013).

Några plåtslagare gör kokkärl i koppar medan en sierska spår i besökarnas händer. Det är marknad på Skansen i Stockholm och ett myller av turister, barnfamiljer och pensionärer låter sig glatt förflyttas ett sekel bakåt i tiden.

I det största ståndet trängs korvar, limpor, must och knäckebröd. En försäljare i ett blå- och rödrutigt huckle bjuder på kråkbärsmust och berättar att dessa ovanliga bär, som påminner om blåbär, endast växer i norra Sverige.

En pojke i tioårsåldern tar en klunk av den sällsynta musten och provar sedan lite äppeldricka, medan en nyfiken kund undrar varifrån matvarorna kommer.

Vill du läsa mer? 0 kr första månaden!

Vi ger dig oväntade avslöjanden, möten med kulturens mest intressanta personer och berättelserna du inte vill missa. Bli Filter­prenumerant.

Har du redan ett konto? här.

Artikeln publicerades 27 november 2018 och är skriven av .