Denna text publicerades i Hunger #2 (2013).
Några plåtslagare gör kokkärl i koppar medan en sierska spår i besökarnas händer. Det är marknad på Skansen i Stockholm och ett myller av turister, barnfamiljer och pensionärer låter sig glatt förflyttas ett sekel bakåt i tiden.
I det största ståndet trängs korvar, limpor, must och knäckebröd. En försäljare i ett blå- och rödrutigt huckle bjuder på kråkbärsmust och berättar att dessa ovanliga bär, som påminner om blåbär, endast växer i norra Sverige.
En pojke i tioårsåldern tar en klunk av den sällsynta musten och provar sedan lite äppeldricka, medan en nyfiken kund undrar varifrån matvarorna kommer.
Vill du läsa mer? 0 kr första månaden!
Vi ger dig oväntade avslöjanden, möten med kulturens mest intressanta personer och berättelserna du inte vill missa. Bli Filterprenumerant.
Har du redan ett konto? Logga in här.
- Mer:
- Granskning
- Mat & dryck