Den bortglömda patienten

SVT-serien Experimenten blottlade härvan kring Paolo Macchiarini och hans ingrepp med luftstrupar av plast. Här skriver en av dokumentärens upphovsmän den hittills okända berättelsen om Zjadyra Iglikova, vars öde borde ha avvärjt hela skandalen.

Paolo Macchiarini katapulterades till den medicinska världseliten tack vare en operation på colombianskan Claudia Castillo. En bit av hennes luftstrupe ansågs obotligt skadad, men genom att tvätta rent ett stycke donerat organ och därefter bada det i patientens egna stamceller skapade Macchiarini en »ny« kroppsdel åt henne.

Den massmediala uppståndelsen blev total efter att den vetenskapliga tidskriften The Lancet publicerat resultatet:

»Efter tre månader mår patienten bra och har en fungerande luftstrupe. Eftersom de donerade cellerna avlägsnats från luftstrupen har immunhämmande behandling inte behövts och det finns inga tecken på bortstötning.«

Annons

Metoden antydde framtida möjligheter att skapa konstgjorda organ, och fick Karolinska Institutet att vintern 2010 rekrytera professor Paolo Macchiarini och dela ut mångmiljonbelopp till hans forskning.

Men i och med att operationen endast omfattade en mycket liten del av den ena bronken var Macchiarini mån om att snabbt bevisa metodens fulla potential. Redan en dryg vecka efter att han anställts av Karolinska Institutet genomförde han nästa ingrepp, i Moskva, på den då 26-åriga kazakiskan Zjadyra Iglikova. I hennes fall rörde det sig om en hel luftstrupe.

Även den operationen framställdes som en succé, och med den framgången i ryggen var professorn redo att ta nästa steg: istället för donerade organ skulle han använda sig av syntetiska.

En lång rad patienter följde och Paolo Macchiarini blev den medicinska världens svar på en rockstjärna, porträtterad av journalister från när och fjärran i en rad artiklar och dokumentärfilmer. Alla ifrågasättande röster dränktes av hyllningskören.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Vi låser delar av vårt material för att våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera) ska få valuta för sina pengar. Nu hoppas vi på dig också!

Kom igång med din gratis provperiod!

  • 2 fria månader, sedan 35kr/mån.
  • Ingen bindningstid, enkelt att avsluta.
  • Papperstidning i brevlådan varannan månad.

Dessutom får du tillgång till hela vår webb – med hyllade reportage, personporträtt och granskningar från de senaste tio åren.

Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?