Det svarta hålet

En småfifflare inom porrbranschen och en före detta dansare på Malmöoperan fick ett erbjudande de inte kunde tacka nej till. Två år senare sitter de inspärrade i ett av Filippinernas hårdaste fängelser, åtalade för människohandel.

Lumbiafängelsets rastgård saknar tak och solen gassar från en öppen himmel. Hettan är olidlig.

34-årige Andreas Solemo och 29-årige Stefan Cederholm tränger ihop sig på en tunn träbänk i det överbefolkade fängelset i Cayagan de Oro. Båda har tappat tio kilo under den tid de suttit häktade för ett brott som ger livstids fängelse.

Andreas är brunbränd med två dagars skäggstubb, talför och nyfiken. Under de tio månader som gått har han enligt vakterna blivit »helt okej« på gitarr och bra på basket.

Annons

– Är man 1,94 kan man dunka, konstaterar Andreas.

Stefan är blekare, orakad, misstänksam och ser ut att ha lidit mer av fängelsevistelsen. Han föredrar att gå »runt, runt, runt«, berättar vakterna.

Artiklarna i svensk press om att de pressat minderåriga att onanera framför webbkameror har tagit hårt, liksom anklagelsen om människohandel.

– Människohandel för mig är när ryssar för mexikaner över gränsen till USA för slavarbete, säger Andreas. Att använda den lagstiftningen på oss är helt jävla fuckat.

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?