De första bilderna av Estonias vrak filmades av en ­undervattensrobot nedskickad från det ­finländska fartyget Halli den 2 oktober 1994, och offentliggjordes dagen därpå. Foto: TT

Bländverk

Dokumentärfilmaren bakom Estonia – fyndet som ändrar allt belönades med Stora journalistpriset för att han tvingat makthavarna att »gå till botten med gåtan Estonia«. I själva verket gav han liv åt sedan länge avfärdade skrönor.

Lagom till årsdagen av Estonias förlisning den 28 september släpptes dokumentärserien Estonia – fyndet som ändrar allt. Nyhetsmedier fick en förhandstitt i form av en 1.27 minuter lång trailer samt delgavs upplysningen att dykare hittat ett tidigare okänt hål i skeppets skrov.

Under en pressträff samma dag krävde Stiftelsen Estoniaoffren och anhöriga en ny utredning av förlisningen, och Lars Ångström, före detta miljöpartistisk riksdagsledamot, sade: »Bilderna visar att Estonia gick till botten efter en kollision med ett annat fartyg. Hade det varit ett civilt fartyg hade vi känt till det i dag, därför drar jag slutsatsen att det handlar om ett militärt fartyg.«

I tidningen Eesti Päevaleht menade Estlands tidigare statsåklagare Margus Kurm att Estonia mer specifikt förlist efter en kollision med en ubåt. »Jag är inte hundra procent säker. Men eftersom skadan ligger under vattenlinjen och inget av vittnena som överlevde har pratat om ett fartyg på vattnet så tyder det på det.« I en annan intervju sade Kurm: »Sverige ljög oss rakt i ansiktet.«

Därefter blev det svårt att hålla ordning på alla kommentarer och påståenden som sköljde över svenskarna, men de nya uppgifterna beskrevs allmänt som avgörande och sensationella. Enligt en mångfald röster utgjorde hålet i sig ett bevis för att tidigare utredningar varit bristfälliga och att »sanningen« om Estonia nu måste avtäckas, både gällande olycksförloppet och uppgifter om hemliga transporter av militär materiel ombord.

Vill du läsa mer? 0 kr första månaden!

Vi ger dig oväntade avslöjanden, möten med kulturens mest intressanta personer och berättelserna du inte vill missa. Bli Filter­prenumerant.

Testa nu

Har du redan ett konto? här.

Publicerad 15 december 2020 och uppdaterad 5 november 2024. Artikeln är skriven av , .