Foto: Magnus Bergström Retusch: Jussi Öhrvall

Fula fiskar

Sportfiskaren Mikael Frödin dömdes till fängelse för att ha filmat några laxar. Vad är det den norska laxindustrin absolut inte vill att du ska få veta?

det norska kustsamhället Alta börjar halvön som leder till Nordkap, Europas nordligaste spets. Därefter: Barents hav och de eviga isvidderna. I den bråddjupa Altafjorden, omgiven av höga berg och världsarvslistade hällristningar, guppar enorma nätkassar med odlad lax som svarta rockringar vid ytan; här utfodras miljontals laxar tills de blir slaktfärdiga. In över land slingrar sig den nästan 25 mil långa Altaälven med sitt världsberömda vildlaxfiske bland Finnmarkens flacka fjäll.

Hit anlände journalisten och sportfiskaren Mikael Frödin i mitten av sommaren 2017. Som så ofta förr skulle han coacha långväga besökare som sökt sig till Alta för fiskets skull. Uppdragsgivare den här gången: den 78-årige miljardären Yvon Chouinard, grundare av friluftsföretaget Patagonia och världsberömd miljöaktivist.

Chouinard landade på Alta flygplats tillsammans med flera andra Patagoniahöjdare och ett amerikanskt filmteam. De första dagarna tillbringade sällskapet vid Altaälven, där Frödin tog dem till några av de mest eftertraktade fiskesträckorna. Redan efter ett dygn hade gruppen fångat ett dussin vildlaxar enligt principen »catch and release«, som innebär att fisken krokas av och återförs till vattnet efter fångst. En och annan öring tog gruppen däremot med sig och tillredde över öppen eld om kvällarna. »Det här är bättre än de vita dukarna inne i stan«, konstaterade Chouinard.


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #66 (28 januari 2019) och är skriven av .