I det norska kustsamhället Alta börjar halvön som leder till Nordkap, Europas nordligaste spets. Därefter: Barents hav och de eviga isvidderna. I den bråddjupa Altafjorden, omgiven av höga berg och världsarvslistade hällristningar, guppar enorma nätkassar med odlad lax som svarta rockringar vid ytan; här utfodras miljontals laxar tills de blir slaktfärdiga. In över land slingrar sig den nästan 25 mil långa Altaälven med sitt världsberömda vildlaxfiske bland Finnmarkens flacka fjäll.
Hit anlände journalisten och sportfiskaren Mikael Frödin i mitten av sommaren 2017. Som så ofta förr skulle han coacha långväga besökare som sökt sig till Alta för fiskets skull. Uppdragsgivare den här gången: den 78-årige miljardären Yvon Chouinard, grundare av friluftsföretaget Patagonia och världsberömd miljöaktivist.
Chouinard landade på Alta flygplats tillsammans med flera andra Patagoniahöjdare och ett amerikanskt filmteam. De första dagarna tillbringade sällskapet vid Altaälven, där Frödin tog dem till några av de mest eftertraktade fiskesträckorna. Redan efter ett dygn hade gruppen fångat ett dussin vildlaxar enligt principen »catch and release«, som innebär att fisken krokas av och återförs till vattnet efter fångst. En och annan öring tog gruppen däremot med sig och tillredde över öppen eld om kvällarna. »Det här är bättre än de vita dukarna inne i stan«, konstaterade Chouinard.
Inte bara fisket hade tagit Frödin och amerikanerna till Nordnorge – syftet med expeditionen var framför allt att dokumentera laxindustrins påverkan på ekosystemet. Efter åtta dygn längs älven gav sig därför gruppen av till en småbåtshamn några kilometer söder om Alta, och förmiddagen den 21 juli puttrade de ut i Altafjorden.
Tidsbegränsat erbjudande
Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!
Har du redan ett konto? Logga in här.