Det sitter i väggarna

Varje år sägs otaliga människor bli sjuka av de byggnader som de lever, arbetar och studerar i. Det senaste uppmärksammade fallet: Sahlgrenska universitetssjukhusets thoraxavdelning. Men är det byggnaderna eller människorna det är fel på?

De två kvinnorna var fotograferade i silhuett mot en orolig himmel. Över dem tornade en mörk skulptur, likt en olycksbådande hand som sträckte sig mot dem. Rubriken var lika hotfull: »Sköterskor vittnar om mystiska andnöden: ›Känsla av att bli strypt.‹« Citatet hämtades från en sjuksköterska som vittnade om att hon tvingats föras till intensiven med igensvullen hals mitt under ett arbetspass. »Hon är en av dem som reagerat med oförklarlig andnöd på den operationsavdelning på Sahlgrenska sjukhuset som nu tvingas stänga efter ett beslut av Arbetsmiljöverket«, stod det i artikelns ingress.

Dagens Nyheter var inte först med att skriva om vad de kallade den »mystiska andnöden« på Sahlgrenskas avdelning för hjärt- och lungoperationer. Under oktober 2019 hade tidskriften Arbetarskydd, Dagens Medicin, Göteborgs-Posten, SVT och TT beskrivit hur illa det stod till på avdelningen, kallad Operation 3. Man rapporterade att personal oförklarligt hade insjuknat under mer än tio års tid, med symtom som hudutslag, heshet, huvudvärk, andningssvårigheter, astma och lunginflammation. Och alltsammans tycktes bero på lokalerna – ett fall av så kallad byggnadsrelaterad ohälsa.


Prenumerera digitalt för 39 kronor i månaden!

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

Artikeln publicerades i Filter 72 (27 januari 2020) och är skriven av .