De två kvinnorna var fotograferade i silhuett mot en orolig himmel. Över dem tornade en mörk skulptur, likt en olycksbådande hand som sträckte sig mot dem. Rubriken var lika hotfull: »Sköterskor vittnar om mystiska andnöden: ›Känsla av att bli strypt.‹« Citatet hämtades från en sjuksköterska som vittnade om att hon tvingats föras till intensiven med igensvullen hals mitt under ett arbetspass. »Hon är en av dem som reagerat med oförklarlig andnöd på den operationsavdelning på Sahlgrenska sjukhuset som nu tvingas stänga efter ett beslut av Arbetsmiljöverket«, stod det i artikelns ingress.
Dagens Nyheter var inte först med att skriva om vad de kallade den »mystiska andnöden« på Sahlgrenskas avdelning för hjärt- och lungoperationer. Under oktober 2019 hade tidskriften Arbetarskydd, Dagens Medicin, Göteborgs-Posten, SVT och TT beskrivit hur illa det stod till på avdelningen, kallad Operation 3. Man rapporterade att personal oförklarligt hade insjuknat under mer än tio års tid, med symtom som hudutslag, heshet, huvudvärk, andningssvårigheter, astma och lunginflammation. Och alltsammans tycktes bero på lokalerna – ett fall av så kallad byggnadsrelaterad ohälsa.
Därför hade Arbetsmiljöverket belagt sjukhuset med ett vite på fem miljoner kronor. Antingen löste man ohälsoproblemen med personalen före den sista november 2020 eller betalade mångmiljonbeloppet. För Dagens Nyheter motiverade inspektören Ann Eriksson beslutet: »Grunden för vårt beslut är att folk blir sjuka på sin arbetsplats. Kan man inte fixa arbetsplatsen, kan man inte jobba där. Mer komplicerat än så är det inte.«
DN:s Kristina Hedberg intervjuade fem sköterskor som tvingats sluta på avdelningen på grund av besvären, och gav också en bild av vilka som drabbats i stort: »De flesta av dem är kvinnor. Merparten av dem som rapporterat besvär är undersköterskor eller sjuksköterskor – ingen är läkare.« En sköterska berättade att somliga läkare hade viftat undan besvären, och att sköterskorna inte känt sig trodda. »Det finns en hierarki var du än är i vården. Våra röster smäller inte lika högt som deras«, sade hon. Med Arbetsmiljöverkets beslut fick de äntligen en form av upprättelse: »Det är så länge som man liksom knappt fått det bekräftat att det ens har hänt, man får bara höra att man nästan är besvärlig.«
Tidsbegränsat erbjudande
Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!
Har du redan ett konto? Logga in här.