Utan min dotter, del II

Sedan Filter skrev om Stockholmsparet som blev felaktigt anklagade för skakvåld mot sin dotter har de friats i alla rättsinstanser. Men socialtjänsten låter dem inte få tillbaka sitt barn. Hur är det möjligt?

När samtalet från advokaten var över blev Erik bara sittande, ensam i sin lägenhet. Sedan kom tårarna.

Drygt sju år efter dagen då han och Nan åkte in till Astrid Lindgrens barnsjukhus för att söka vård för sin nyfödda dotter – men istället anklagades för att ha misshandlat henne, anhölls och fick dottern tvångsomhändertagen – var mardrömmen äntligen över.

Det var precis som han, och allt fler med honom, alltid hade hävdat: att enbart utifrån röntgenbilder slå fast att ett spädbarn hade blivit misshandlat, och dessutom vem som var den förmodade gärningsmannen, var absurt. Enligt advokaten skulle Eriks godkända resningsansökan inte ens tas upp till förhandling – det nyinkomna rättsintyget från Rättsliga rådet avfärdade inte bara bevisningen mot Erik, utan ifrågasatte hela diagnosen Shaken Baby Syndrome.

Annons

Han var frikänd.

När han lugnat ner sig något ringde han släkt och vänner, och exfrun Nan förstås, för att dela med sig av nyheten. Alla blev överlyckliga. De hade aldrig tvivlat på hans oskuld – genom alla dessa år av rättegångar, överklaganden, fängelsestraff och resningsprocesser.

Sedan klarade Erik inte av att vara hemma längre. Tankarna bara snurrade. Han var tvungen att ge sig ut och springa.

Mitt i allting kände hans exfru Nan ändå en gnagande ovisshet. Vad skulle nu hända med deras dotter Sara? Skulle hon verkligen få komma hem? Nan var så orolig att hon inte kunde sova på natten. Det gick inte att tänka på något annat än socialtjänstens reaktion.

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?