Brännmärkta

Diagnosen utmattningssyndrom har främst gynnat en grupp i samhället: vårdbolagen.

När Region Stockholm 2014 skapade ett så kallat vårdval för rehabilitering av patienter som led av långvarig smärta eller utmattningssyndrom var entreprenören Anette Sjödin snabb på bollen. Vårdvalet innebar att regionen stängde sjukhusens stressmottagningar, vars patienter istället skulle vårdas av privata aktörer som fick ersättning utifrån besöksantal och avslutade behandlingar. Enligt en medarbetare till Sjödin kallade hon den möjlighet som uppstod för »ett Klondyke«.

2015 öppnades Kognitiva Teamet Rehab i den välmående stadsdelen Enskede. Sjödin rekryterade både personal från nedlagda stressmottagningar och personer som saknade tidigare erfarenhet av den patientgrupp som i folkmun kallas för »utbrända«. En av de nyanställda, Karin, beskriver uppstarten som »kaos«. Enligt avtalet skulle vården utformas enligt »multimodal rehabilitering«, men det betyder egentligen bara att flera professioner ska arbeta i team – i det här fallet läkare, psykolog och sjukgymnast. Karin, som tillhörde dem utan tidigare erfarenhet, fick utforma sin del av behandlingsprogrammet själv.

Eva, som däremot tillhörde det rutinerade gänget, beskriver behandlingen:


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #83 (22 november 2021) och är skriven av .