När Region Stockholm 2014 skapade ett så kallat vårdval för rehabilitering av patienter som led av långvarig smärta eller utmattningssyndrom var entreprenören Anette Sjödin snabb på bollen. Vårdvalet innebar att regionen stängde sjukhusens stressmottagningar, vars patienter istället skulle vårdas av privata aktörer som fick ersättning utifrån besöksantal och avslutade behandlingar. Enligt en medarbetare till Sjödin kallade hon den möjlighet som uppstod för »ett Klondyke«.
2015 öppnades Kognitiva Teamet Rehab i den välmående stadsdelen Enskede. Sjödin rekryterade både personal från nedlagda stressmottagningar och personer som saknade tidigare erfarenhet av den patientgrupp som i folkmun kallas för »utbrända«. En av de nyanställda, Karin, beskriver uppstarten som »kaos«. Enligt avtalet skulle vården utformas enligt »multimodal rehabilitering«, men det betyder egentligen bara att flera professioner ska arbeta i team – i det här fallet läkare, psykolog och sjukgymnast. Karin, som tillhörde dem utan tidigare erfarenhet, fick utforma sin del av behandlingsprogrammet själv.
Eva, som däremot tillhörde det rutinerade gänget, beskriver behandlingen:
– Det var något slags generell KBT som väl skulle stärka återhämtning på något sätt. Man skulle göra det som är lustfyllt i lagom dos. Och sedan fanns det ju yoga, och ja … alltså när man inte riktigt vet vad man ska erbjuda är det lätt att man öser på med allt möjligt. Det här var också ett vinstdrivande företag, och då kan man ju dra in pengar även på behandlingar som kanske inte riktigt är belagda.
Tidsbegränsat erbjudande
Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!
Har du redan ett konto? Logga in här.