Morfydd Clark som Galadriel i Sagan om ringen: Maktens ringar.

Bästa kulturtipsen just nu

Vill du ha fler tips från Filters redaktion? Lyssna på Filterpodden och skapa ett konto för att prenumerera på vårt nyhetsbrev för aktuella och personliga rekommendationer.

x Stäng
 1. Bohman är tillbaka

  Böcker Andromeda / Therese Bohman 202222 september

  Therese Bohmans två senaste böcker är underbara: Den andra kvinnan, om en älskarinna, och Aftonland, om en ensamstående professor som ägnar mycket tankekraft åt en av de sovjetiska kvinnor som på 1920-talet anmälde sig som frivillig för att i vetenskapens namn insemineras med sperma från en orangutang. Huvudpersonen i  Andromeda börjar som praktikant på ett anrikt förlag och utvecklar en svårdefinierad relation med den litterära chefen Gunnar, som tar henne under sina vingar.

 2. Roman om den djupa staten

  Böcker IB – som i inhämtning Birger / Lena Ebervalls och Per E Samuelsson 202221 september

  Problemet med verklighetsbaserad fiktion illustrerades när SVT nyligen visade en serie delvis baserad på Lena Ebervalls och Per E Samuelssons roman om Haijbyaffären. Var gick gränsen mellan verklighet och fantasi? Oklart. Debatten blev förvirrad.

  Ebervall och Samuelsson upprepar hursomhelst konceptet, men nu om en långt allvarligare och mer vittförgrenad skandal: den hemliga registrering och övervakning av inhemska oliktänkare som avslöjades av Folket i bild/Kulturfront 1973. Den insatte gläds åt författarparets research – varenda nyckelperson och händelse är återgiven i detalj. Så varför fylla ut berättelsen med påhittade dialoger och scener? Skit samma, ibland får man väl ta det onda med det goda, som glädjen att få följa den bångstyriga romanfiguren Jan Guillou.

 3. Täljövikens konferenshotell.

  Jan Jörnmark knyter ihop ­ruinsäcken

  Böcker Övergivna platser – finalen / Jan Jörnmark 202215 september

  Det är nu 15 år sedan Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia, fick till en kulthit med Övergivna platser, en fotobok om förfallna byggnader och de samhällsekonomiska förändringar som ledde till deras undergång. En uppföljare om fler folkhemsruiner följdes av utflykter till andra världsdelar, och Jörnmark bytte universitetsjobbet mot rollen som fri skribent inom ämnena digitalisering, stadsplanering och bostadspolitik.

  När han nu summerar sitt bildprojekt om den svenska strukturomvandlingens fysiska restposter står det klart att kärnan i projektet har varit nostalgi. Utifrån 20 väl valda ödehus tecknar Jörnmark bilden av allt som försvunnit under hans livstid, och historieskrivningen är bitvis lika hisnande som rolig.

 4. Annorlunda true crime på SVT

  TV Spelskandalen 202212 september

  TV-serien Spelskandalen är inspirerad av en historia som ägde rum på 1990-talet. Bosse från Piteå åker till Stockholm för att försörja sig genom att spela på sportresultat, och dras där in i en undre värld av matchfixningar. Manusförfattaren Dennis Magnusson har tidigare inspirerats av verkliga händelser när han skapade pjäsen Stjärnan och odjuret om det underliga förhållandet mellan Agnetha Fältskog och stalkern Gert van der  Graaf. I  Filter #33 fick han frågan om det verkligen är moraliskt försvarbart att skapa fiktion av  en verklig människa: »På ett sätt  är det inte det. Privat är jag väldigt moralisk och kan bli jätteupprörd när andra gör sådana här saker. Men som författare är jag  helt  amoralisk, har jag märkt. […] Jag tycker att det är konstnärligt försvarbart. Moralen kan inte styra konsten.« Även den här  gången utlovas en underhållande skröna. 

 5. Sträcktitta på teater

  Teater Nationen 20229 september

  Backa Teaters storsatsning Nationen är inspirerad av vårt sätt att plöja TV-serier på streaming-tjänster, och har lånat både dramaturgiska grepp och omfång därifrån – samman-taget är pjäsen nästan fem timmar lång. I centrum står en omskakande händelse: elvaårige Ismael har försvunnit. Handlar det om ett hatbrott? Har en  pedofil kidnappat honom? Eller är det något helt annat som pågår? I  skuggan av försvinnandet avslöjas också korruption inom byggandet av medelklassutopin »Safe city«, polis-väsendet drabbas av en rasistskandal och motsättningarna mellan olika sociala grupper ökar. 

 6. Studie i brott

  Teater Nordic Crime 20228 september

  Den hyllade dramatikern och numera teaterchefen Mattias Andersson tar sig an »det närmast omättliga behov vi människor verkar ha av att uppleva vår tids brottslighet bekvämt från TV-soffan«. Upplägget låter fantastiskt: Andersson har samlat sex kända, fiktiva poliser, bland dem Krister Henriksson (37 Wallander-filmer), Jakob Eklund (17 Johan Falk-filmer) och Rebecka Hemse (28 Beck-filmer) men tagit upp dem på Dramatens scen där de får ta sig an ett antal omskrivna, autentiska brottsfall. Medan skådespelarna kämpar med att gestalta de dokumentära domstolsbesluten och förhörsprotokollen tvingas publiken fundera på hur det känns att uppleva autentisk brottslighet i realtid från en teaterscen. 

 7. Känd statsvetare rannsakar sig  själv

  Böcker Missnöjets tid / Francis Fukuyama 20225 september

  Den amerikanske statsvetaren Francis Fukuyama gjorde sig ett namn i början av 1990-talet med sin mycket uppmärksammade bok Historiens slut och den sista människan. Där argumenterade han för att den liberala demokratin och marknadsekonomin, i och med Sovjetunionens fall, innebar »slutpunkten för människans ideologiska evolution«. Trots det märkliga ordvalet – evolutionen har ju ingen slutpunkt – satte han många människors övertygelse, och kanske framför allt förhoppningar, på pränt. Efter kalla kriget skulle alla förstå att liberal demokrati var enda vägen framåt. Så blev det inte riktigt. Fukuyamas nya bok Missnöjets tid är en uppgörelse med hur fel han hade, men erbjuder också en väg framåt genom att gå igenom hur de hot som liberalismen ställs inför kan mötas. Enligt The Guardians recensent har Fukuyama övergett sin nykonservativa övertygelse för att istället bitvis argumentera som en skandinavisk social-demo-krat i denna »tunna, eleganta bok«.

 8. Dick Harrison omfamnar ­mörkret

  Böcker Ondskans tid: En ­historia om trolldom och häxeri / Dick Harrison 20225 september

  Häxprocesserna är det ständigt återkommande exemplet på kollektivt vansinne, och nu har det blivit Dick Harrisons tur att ta sig an det. Så vad tillför historieprofessorn? En rejäl utpanorering, i  både tid och rum.

  Rötterna spåras till förhistoriska, antika och medeltida myter, samt de samhällsförändringar som följde med formandet av stater och trossystem och uppfinnandet av tryckpressen. Så bär det av, från den första stora häxjakten i schweiziska Valais 1428 till att landshövding Conrad Ribbing sätter punkt för de svenska processerna 1720.

 9. Tolkientolkning på Amazon

  TV Sagan om ringen: ­Maktens ringar / Amazon prime 20222 september

  Peter Jackson gjorde tre mästerliga filmatiseringar av Sagan om ringen, Sagan om de två tornen och Sagan om konungens återkomst, men bestämde sig sedan för att smeta ut kortromanen Bilbo över tre mastodontfilmer – med ödesdigra konsekvenser. När Amazon nu köpt loss rättigheterna till bilagorna av Tolkiens böcker och ska producera fem säsonger baserade på materialet skulle man kunna tro att de löper samma risk, men problemet är faktiskt det omvända. Tolkiens historieskrivning i bilagorna är så vidsträckt att manusförfattarna fått pressa ihop tusentals år till en överskådlig tidsrymd. Förvisso en lika stor utmaning.

  I registolen för serien sitter bland annat svensk-franska Charlotte Brändström, som tidigare förtjänstfullt hanterade fiktionaliseringen av Den osannolika mördaren på Netflix.

 10. Belgiskt svartsinne

  Film Playground 202226 augusti

  I våras väckte den norske regissören Eskil Vogt uppmärksamhet med sin film De oskyldiga, om en grupp barn med superkrafter. »Lekarna« barnen utvecklade till följd av dessa var sällan särskilt trevliga, eftersom barn kan vara rätt hemska mot varandra. Laura Wendels Playground tillhör en helt annan genre men kretsar kring samma tema. En sjuårig flicka börjar på grundskolan och söker på rasterna skydd hos sin äldre bror. Han stöter dock bort henne eftersom han själv är hårt ansatt av en grupp äldre elever. Vuxna flimrar förbi i periferin, men filmen är genomgående fotograferad från midjehöjd, ur barnens perspektiv. Omdömen som »årets mest panikattacksframkallande film« tyder på att Belgien knappar in på Österrike i tävlingen om att vara världens mest brutala filmland.

 11. Drakarnas återkomst på HBO  Max

  TV House of the Dragon / HBO Max 202222 augusti

  När något blir en tittarsuccé vill film- och TV-bolagen inget hellre än att »expandera universumet«. Det vill säga: försöka håva in ännu mer pengar i tron att publiken måste vilja ha ännu fler berättelser om sådant den redan är bekant med.

  Efter att det sista avsnittet av Game of Thrones sändes 2019 satte HBO sålunda igång att utveckla hela fyra produktioner som alla skulle utspela sig i samma fantasy-värld. House of the Dragon hann först över mållinjen och bygger tack och lov åtminstone på en förlaga: George R R Martins Eld & blod. Berättelsen utspelar sig 200 år före original-serien och följer en av de släkter som tittarna lärde känna där: huset Targaryen. Författaren Martin har själv redan gett serien tummen upp genom att hävda att skaparna på flera vis lyckats förbättra historien. Och visst känns det ändå passande att den vilda sexfesten Game of Thrones faktiskt får ett förspel.

 12. Havet: mer än bara ålar

  Böcker Den lodande ­människan / Patrik Svensson 202219 augusti

  Ålevangeliet inbringade det största förskottet i Bonniers historia, såldes till fler än 30 länder, blev en av 2019 års mest lästa fackböcker, belönades med Augustpriset och sattes nyligen upp som opera. En sådan debut är svår att följa upp, men med Den lodande människan gör Patrik Svensson ett försök. Även den här gången skriver han om havet, mer specifikt om de människor som bemödat sig om att förstå och tämja det, och även den här gången använder boken sitt ämne som en språngbräda in i naturvetenskapliga, historiska och psykologiska fenomen.

 13. Lena Andersson gör fiktion av Palmemordet

  Böcker Koryféerna: En konspirations­roman – Lena Andersson 202217 augusti

  I vittnesmålen direkt efter Palmemordet fanns ingenting som talade för att mördaren hade väntat på brottsplatsen. Men tio dagar senare, när ett av de drygt tjugo brottsplatsvittnena förhördes på nytt, menade han sig minnas att det nog hade varit så. Berättelsen blev mer detaljrik ju längre tiden gick, och eftersom den matchade spaningsledningens – och många andras – idé om att mordet varit planerat, blev vittnet en favorit bland poliser och journalister.

  I dag är kunskaperna om vittnespsykologi bättre, varför den avvikande utsagan kan avfärdas med både ordinär källkritik och vetenskapliga argument. Likväl är den väntande mördaren en av flera ihåliga hypoteser bakom en hel förgrening inom konspirationstänkandet kring Palmemordet: »mötesteorin«. För om mördaren lurpassade i  hörnet bör han ha vetat att Palme skulle komma, och den enklaste förklaringen vore att de bestämt träff. Att Lisbet Palme därmed måste ljuga om mordförloppet är bara en av flera fantasieggande följdhypoteser.

  Att den i övrigt ofta rationella Lena Andersson har fastnat i detta intellektuella gungfly har hon blottat i diverse sammanhang genom åren. Förhoppningsvis innebär hennes nya roman att hon – äntligen – har insett att mötesteorins rätta plats är fiktionen.

 14. Rydberg tvättar sin byk

  Böcker Vitt slödder / Carina Rydberg 202212 augusti

  Författaren Carina Rydberg är främst känd för sina autofiktiva verk Den högsta kasten från 1997 och Djävulsformeln som kom tre år senare. På den tiden skapade böckerna skandal eftersom namngivna kulturprofiler framställdes på ett inte helt smickrande vis. Nu släpper hon en tredje självbiografisk roman, Vitt slödder, som fokuserar på hennes uppväxt. Efter Karl Ove Knausgård, Vigdis Hjorth och Martina Haag – eller för den sakens skull Matilda Voss Gustavssons journalistik om Jean-Claude Arnault – kommer hennes nya bok antagligen inte uppfattas som lika stötande, men man kan lita på att den alldeles säkert inte är slätstruken.

 15. Säsong två av nyskapande serie på Disney+

  TV Reservation Dogs / Disney+ 20223 augusti

  Nyzeeländske Taika Waititi gjorde sig ett namn med ett par lika delar skruvade som rörande indiefilmer om maoriska barn och ungdomar. Sedan dess har han blivit en maktfaktor i Hollywood, med flera superhjältefilmer på sitt CV och en egen Star Wars-film på gång.

  Glädjande nog har han dock använt sitt inflytande för att också fortsätta berätta smalare historier, bland annat som medskapare till Reservation Dogs. Serien följer ett gäng tonåringar på ett reservat för amerikansk ursprungsbefolkning i Oklahoma och blev en historisk milstolpe i TV-världen eftersom så gott som hela produktionen bestod av människor med urfolksbakgrund.

  Som titeln skvallrar om är Tarantinoinspirationen tydlig, men den blandas med Waititis kännetecknande mix av torr humor och värme.

 16. Pressetik under lupp

  Böcker Äventyr i Etikbranschen / Ola Sigvardsson 20221 augusti

  Journalisten Jenny Nordberg skrev i våras en intressant text om den svenska metoo-höstens efterspel. Varför hade så få män dömts för övergrepp, men så många kvinnor (och publicister) anmälts för förtal? Eftersom texten publicerades i New York Times gjordes jämförelser med USA, där bilden var en annan. En av anledningarna, konstaterade Nordberg, var Sveriges förtalslagstiftning. I USA, liksom i många andra länder, anses sanningen vara central. Om något är sant är det fritt fram att säga det eller att skriva om det i tidningen. I Sverige väger det luddigare »allmänintresset« tyngre – om en uppgift inte anses viktig ur ett samhällsperspektiv utgör den förtal trots att den är sann. Den som vill få en större förståelse för det svenska systemet kan läsa den före detta medieombudsmannen Ola Sigvardssons bok Äventyr i etikbranschen, som utöver metoo tar upp en rad andra medieetiska kontroverser.