Baktalad biografi på Netflix

Film Maestro

Skådespelare som i år fallit offer för folkstorm av typen »hen borde inte få spela den rollfiguren«? Det är Bradley Cooper som ska in på lodrätt nio.

Han står för både manus och regi till en film om Leonard Bernstein och gjorde dessutom rollsättningsprocessen kort och bekväm genom att låta sig själv föreställa den judiske tonsättaren. Sedan gjorde han det jobbigt för sig genom att använda en protesnäsa för att bli mer porträttlik förlagan.

Det hjälpte inte att Bernsteins efterlevande barn försvarade valet. Flera kloka hjärnor tvingades ändå förklara varför den icke-judiske Coopers tilltag inte bör likställas med blackface. Men ramaskriet mot hans rolltolkning illustrerar hur som helst en bekymrande förskjutning: konsten ska i dag vara en förlängning av din personliga identitet, inte ett uttryck för din inlevelseförmåga.

Fler borde istället prata om vilket vågspel det överhuvudtaget är att lägga den karismatiske Bernsteins livsberättelse i händerna på Cooper, en regissör som hittills bara presterat pekoralen A Star Is Born.

Läs hela filterguiden här.