Bardot

TV Bardot

Reporter Simon Appelqvist ser fram emot att vältra sig i ikonens dramatiska liv.

»När jag och min fru var på bröllopsresa i Brasilien och hörde att den lilla badorten Búzios kallas för »Brasiliens Saint-Tropez« blev vi nyfikna och åkte dit. Inte så mycket för fest och glamour som för orsaken till smeknamnet.

1964 semestrade den franska världsstjärnan Brigitte Bardot hos pojkvännen Bob Zagury i Rio de Janeiro, ifred från paparazzi och skrikande fans. Trodde hon. Hundratusentals personer ska ha samlats utanför Zagurys lägenhet och Bardot höll på att få ett nervöst sammanbrott. Istället lånade paret svensken Ragnar Janérs lyxjakt för att segla längs kusten. När Janér sålde parets privata semesterbilder till pressen tog de sin tillflykt till den avlägsna orten Búzios, ett sömnigt fiskarsamhälle som saknade såväl elektricitet som rinnande vatten. Fiskarna brydde sig föga om Bardots stjärnglans, men orten har sedan dess aldrig varit densamma.

Trots att Bardot på senare tid mest uppmärksammats för djurrättsaktivism och sympatier med Marine Le Pen pryder hennes namn allt från hotell och restauranger till strandpromenadstråket där hon även förärats en bronsstaty. När SVT nu ska sända en miniserie om Bardot väcktes min och fruns nyfikenhet igen. Vi, likt 1960-talets journalister, vill gärna vältra oss i den kontroversiella ikonens liv.«

Läs hela filterguiden här.