Den ljugande reportern

Böcker Den ljugande reportern

Mattias Göransson njuter av en sedelärande historia.

»Den 3 december 2018 tilldelades den tyske journalisten Claas Relotius Deutscher Reporterpreis för fjärde gången på fem år. Det hade aldrig hänt tidigare. 32 år ung var prestigemagasinet Der Spiegels skönskrivande världsreporter redan en av Tysklands mest framgångsrika journalister någonsin.

Två veckor senare publicerade hans egen arbetsgivare en lång text som klargjorde att Relotius reportage var fulla av överdrifter, faktafel och fantasier. Snart visade det sig att stjärnreportern bluffat sig fram under hela sin karriär. En katastrof för honom, men även för Der Spiegel som kallade händelsen för »ett lågvattenmärke i vår 70-åriga historia«.

I Den ljugande reportern berättar Relotius-avslöjaren Juan Moreno hur han började ana oråd under ett uppdrag ihop med den imponerande kollegan. Vad Relotius ägnade sina dagar åt var oklart, men reportaget blev fantastiskt. För fantastiskt. När Moreno slog larm tog cheferna Relotius parti, och Moreno insåg att han borde knipa igen sin stora käft. Istället satsade han på historien som kom att vända upp och ner på hela det tyska journalistiska etablissemanget.

En läsfest, både för att Relotius är en så häpnadsväckande fräck figur – och för att så många av berättelsens komponenter är universella.«

Läs hela filterguiden här.