Fredspristagaren Maria Ressa manar till uppror

Böcker Konsten att bekämpa en diktator

Att vår digitala samvaro i så hög utsträckning hanteras av ett fåtal annonsfinansierade och oreglerade företag är förstås en smula oortodoxt, precis som det kan vara tröttsamt med all dumhet som frodas på sociala medier. Fast i slutändan tycker nog de flesta att yttrandefrihet är så bra att man får ta det onda med det goda. Vem älskar inte kattvideor?

Att den undersökande journalisten Maria Ressa har en bistrare attityd är inte så konstigt. Under de senaste tio åren har hennes hemland Filippinerna drabbats av evinnerliga konvulsioner som skapats eller förvärrats av desinformation och hatiska budskap på sociala medier, och själv har hon fått betala ett högt pris. I sitt Nobelpristal i Oslo kallade hon det moderna informationsekosystemet för en »osynlig atombomb«.

I Konsten att bekämpa en diktator väver hon samman sin egen och sitt lands moderna historia med Silicon Valleys globala segertåg. Ur hennes synvinkel är sakernas tillstånd omöjligt att skratta bort. Så länge internet inte regleras av demokratiskt styrda kontrollfunktioner menar Ressa att alla riskerar att

Läs hela filterguiden här.