Good life

Film Good life

Mattias Göransson fascineras av ofrivilligt tragikomiska entreprenörer.

»När Tech Farm 2016 slog upp portarna i Stockholm presenterades det som världens första kollektivboende för entreprenörer. Eftersom en affärsidé låg bakom även detta projekt var planerna storslagna: ytterligare 100 Tech Farms skulle öppna runtom i världen, framför allt i trångbodda städer nedlusade med unga IT-nomader. Det blev inte så mycket av den saken, men ursprungsfarmen finns kvar, med 50 personer som bor i små »livspoddar« och delar på Östermalmsfastighetens arbetsrum, matplatser och rekreationsutrymmen.

Regissörerna Marta Dauliūtė och Viktorija Šiaulytė utrustade ett gäng av invånarna med Go Pro-kameror som filmade allt de tog sig för, samt intervjuade dem om deras affärsplaner och livsfilosofier. Resultatet är lika särpräglat som intetsägande: allt som sägs är som taget ur valfri startup-artikel ur tidningen Breakit, men yttrat med eftertryck av människor som hoppas vara unika. Om filmen är poänglös eller ett genialiskt tidsdokument ligger i betraktarens öga; själv lutar jag åt det sistnämnda.

Den som är allergisk mot floskler bör hålla sig undan – eller åtminstone säkerställa att biografen har en hjärtstartare.«

Läs hela filterguiden här.