Inte bara gammal skåpmat

Film Your Place or Mine

Filmgenren romantisk komedi dödförklaras med jämna mellanrum, och orsaken som brukar anges är ekonomisk: filmbolagen satsar antingen på kvalitetsfilm som kan vinna fina priser, eller på underhållningsrullar som helst även kan generera sidointäkter. Och det är svårt att skapa actionfigurer, legolådor och evinnerliga uppföljare kring romcoms.

Men även om de stora romcomklassikerna har minst 20 år på nacken har filmsorten alltid producerats, och för tillfället råder något av en renässans. Orsaken sägs vara att strömningsbolagen har upptäckt att folk älskar att glo på tokiga förvecklingar och lyckliga slut. På sistone har flera amerikanska magasin publicerat texter om romantikens återkomst, där filmkritiker gärna hävdar att genren förändrats och blivit mer präglad av mångfald och medvetenhet. Visst, det är svårt att tänka sig att Pretty Woman skulle göras i dag, men låt oss ta en titt på den snart Netflixaktuella långfilmen Your Place or Mine.

Den handlar om ett par bästa vänner, Debbie och Peter, som är varandras motsatser. När Debbie under en period lånar Peters New York-lägenhet och Peter lånar Debbies hus i Los Angeles upptäcker de att de är mer lika än de trott. Huvudrollerna spelas av Reese Witherspoon och Ashton Kutcher. Snarare än nyskapande låter det optimerat för att få så stor publik som möjligt, men det är åtminstone inte ännu en superhjältefilm.

Läs hela filterguiden här.