Ur »Metropolitan«.

Julfilmskanon med variation

Film Julfilmskanon med variation

Trött på samma gamla rullar? Oskar Sonn Lindell tipsar om alternativ till julklassikerna.

Love Actually har omvärderats från romantisk skrattfest till unken ursäkt för förföljelse. Vill du se en ensemble outhärdliga rollfigurer – välj istället Whit Stillmans Metropolitan (1990), som över en julhelg följer ett gäng överklassungdomar i New York.
Streama på: Cineasterna, TriArtPlay och Draken Film.

Tycker du att Nancy Meyers komedi The Holiday om oväntad kärlek är väl sockerstinn? I Ernst Lubitschs Den lilla butiken (1940) avskyr de två kollegorna spelade av James Stewart och Margaret Sullavan varandra –  men blir samtidigt kära via brevväxling.
Streama på: Itunes, Google Play och Youtube Movies.

Visst, det är kul att se Joe Pesci bli intrikat misshandlad i Ensam hemma. Men våld och förvecklingar är det gott om även i Harold Ramis Ice Harvest (2005), där John Cusack och Billy Bob Thornton på julafton stjäl från en maffiaboss.
Streama på: Itunes, Viaplay, Google Play.

I Livet är underbart från 1946 hjälper en ängel filmens suicidala hjälte att inse hur mycket gott han gjort för världen. För en mindre sentimental, men likaledes varm, skildring av den lilla människans kamp: Comfort and Joy (1984) av Bill Forsyth följer en skotsk radiopratare som medlar i en konflikt mellan två glassförsäljare. Plus: filmmusik av Mark Knopfler.
Streama på: Netflix.

Läs hela filterguiden här.