Mordet på Ribersborg – En berättelse från gängvåldets Malmö

Böcker Mordet på Ribersborg

Simon Appelqvist minns mötena med den mördade mamman.

»Av alla grannar jag haft genom åren var Karolin Hakim den trevligaste, vilket var tur då vi bodde i varsin halva av en lägenhet som hängde ihop genom ett delat badrum. Dit hade vi varsin ingång, så glömde någon av oss att låsa upp båda dörrarna efter toabesöket kunde den andra inte gå på dass. Då fick vi knacka på hos varandra och hoppas att syndaren var hemma. Jag minns att Karolin alltid log med ögonen och gillade att se på Robinson – Love Edition.

Fyra år senare satt jag på Ribersborgsstranden i Malmö när en kvinnlig läkare i 30-årsåldern sköts till döds i närheten, med sin nyfödda dotter i famnen. Av rapporteringen framgick att det var Karolin och att hennes sambo troligen var måltavlan. När han flydde skotten sköts istället Karolin i magen, nacken, huvudet och ryggen.

Nyhetsreportern Therese Cedergren var tidigt på platsen och har följt fallet sedan dess. Tillsammans med frilansjournalisten Theodor Lundgren – som tidigare varit redaktör för reportageboken Tills alla dör av Diamant Salihu – har hon kartlagt Malmös våldsspiral som kulminerade med mordet på Karolin. Därtill är boken en berättelse om anhörigas sorg efter en syster, dotter, mamma och vän.«

Läs hela filterguiden här.