Möt dig själv

Böcker Möt dig själv

Mattias Göransson bävar inför Nicole LePeras boksläpp.

»Att människor påverkas av upplevelser är självklart, men i en tid då genetiken och hjärnan var klent utforskade kunde Sigmund Freud blåsa upp banaliteten till storslagen teori: upplevelser avgör ens personlighet och utgör förklaringen till psykisk sjukdom. Botemedlet: att mot betalning berätta om sina livserfarenheter för Freud eller hans lärjungar.

Charlataner finns det gott om, men likt exempelvis Rudolf Steiner och Karl Marx hade Freud turen att verka vid modernitetens genombrott. Nya idéer spreds vitt och brett och eftersom de var just nya fanns begränsad kunskap att väga dem mot. Problemet: bullshit som får fäste är mångdubbelt svårare att städa bort.

I dag vet vi att kokainisten Freud ljög som en häst travade och inte hjälpte en enda av sina berömda patienter. Pseudovetenskapen psykoanalys lever likväl vidare och antar ständigt nya skepnader.

Den senaste om att använda trauman som allomfattande förklaringsmodell är amerikanskan Nicole LePera, författare till bästsäljaren Läk dig själv och innehavare av Instagramkontot The Holistic Psychologist med nästan sju miljoner följare. Att hon nu kommer med en uppföljare är en världshändelse som lär resultera i aningslösa idolintervjuer över hela det mediala fältet. Skjut mig.«

Läs hela filterguiden här.