Matias Varela i Stockholms blodbad.

Stockholms blodbad

Film Stockholms blodbad

Oskar Sonn Lindell blir förvirrad av en film.

»I en tid då streamingtjänster och TV-bolag ska satsa på – håll för näsan nu – ›original content‹ har Viaplay valt en märklig väg. De ska producera nordisk film om nordiska händelser och människor, fast på engelska.

Först manifesterade sig detta i Hilma av Lasse Hallström, där hans dotter Tora Hallström och fru Lena Olin spelade en ung respektive äldre version av den svenska konstnären Hilma af Klint. Fast på engelska. Det enda minnesvärda: att Olin tydligen tog regianvisningar från af Klint genom ett medium.

I höstas kom trailern till nästa del i Viaplays innehållsraket. I Stockholms blodbad syns den danska och svenska skådespelargräddan svinga svärd och skrika saker som: ›Fucking! Swedish! Peasants!‹ Och: ›We’re committing mass murder here!‹

Regissören Mikael Håfström kallar berättelsen för ›vass och mörkt humoristisk‹, men det är svårt att veta vad man ska tro. Spelar skådisarna över med mening eller blir det så här pajigt när vi ska göra storvulet historiedrama på annat än våra modersmål?

En ledtråd om att det kan vara en fars med flit: för manus står den ironiske och humoristiskt skicklige författaren Erlend Loe. Men spelar det någon roll om humorn är avsiktlig eller ej? Filmen kommer uppenbarligen att vara väldigt underhållande.«

Läs hela filterguiden här.