Svenska Freds förra ordförande om ett omtumlande år

Böcker Fredsfittan: Natobeslutet som förändrade Sverige

Agnes Hellströms man är från Ukraina och paret har sålunda både släkt och vänner i hans forna hemland när Ryssland går till angrepp. Svenska Freds är medarrangör till den första demonstrationen mot invasionen och Hellströms familj tar snabbt emot ukrainska flyktingar.

Men så var det yrkesrollen: Sveriges mest anrika fredsorganisation är lika mycket för svensk alliansfrihet som den är emot svensk vapenexport till krigförande länder, ställningstaganden som dess ordförande förstås delar och argumenterar för. »Svenska Freds har varit den rösten i 139 år och måste fortsätta vara den, oavsett reaktionerna det kan leda till.«

Reaktioner blir det: Expressens Lisa Bjurwald är först om att kalla Hellström för »Putins nyttiga idiot« och sedan följer mejlen från herrarna som menar att hon bör resa till kriget för att våldtas av ryska soldater. Och så fortsätter det.

Principer är vad man håller fast vid när det blåser, men om de flesta låter sig svepas med av vinden kan positionen bli ganska ensam. Därifrån betraktar Agnes Hellström sina kringvirvlande landsmän i dagboksliknande inlägg under året då den svenska säkerhetspolitiken välts över ända.

Läs hela filterguiden här.