Sveriges landskapsmåltider

Böcker Sveriges landskapsmåltider

Simon Appelqvist rasar över en halländsk rulle.

»När jag som nybakad lokalreporter på Hallands Nyheter skulle sätta tänderna i helgens stora scoop – Hallands nya landskapsrätt – var jag exalterad. Vilken rätt skulle representera mitt födelselandskap framöver? Grönkålsstuvad lax kanske? Det visade sig att den »nya« landskapsrätten redan fanns i vartenda gatukök i hela landet: en brödrulle med fyllning. Vad som var särskilt halländskt med »Hallandsrullen« var svårt att förstå, det fanns heller inte något recept till den – rullen kunde fyllas med vad som helst så länge råvarorna kom från Halland. Till och med kocken som skulle laga den första rullen hade svårt att bena ut vad det var för något. »Det blir en utmaning för oss att få den att sätta sig«, sade Johan Blidberg när jag intervjuade honom.

Fyra år senare kan man konstatera att han hade rätt.

I den Filterbekante frilansjournalisten Christian Dauns bok Sveriges landskapsmåltider gör han tillsammans med diverse stjärnkockar ett mer ambitiöst försök att ta fram rätter som definierar våra landskap. Det blir som väntat en del älgkött, hjortron och kantareller, men även mer överraskande ingredienser som tång och granskott. Långt från den trötta Hallandsrullen alltså.«

Läs hela filterguiden här.