The Celebration Tour når Stockholm och Tele2 Arena

Musik Madonna

Att popdrottningen sammanfattar sin 40-åriga karriär påbjöd en tur till Kungliga bibliotekets tidningsarkiv. Vad skrev man i Sverige när hon debuterade?

1983 blev hon kortfattat recenserad i två tidningar, GT menade att det var en »halvskaplig dansplatta« och Aftonbladet tyckte att det var »ett mycket bättre köp än Donna Summers senaste«. Därefter: ett års tystnad.

Om uppföljaren skrev Göteborgs-Posten: »Titeln är Like A Virgin och jämför man omslagets fram- och baksida ser det ut som om Madonna förlorat sin oskuld någonstans däremellan. Musiken då? Det är en lättuggad lätt syntig pop som går in genom ena örat och lika snabbt ut genom det andra.« Dagens Nyheter: »Jag ser inget fel med försök att locka ner mellan lakanen. Men det är svårt att tänka på musikaliska Barbiedockor. Madonna är ytterligare en produkt, detta är allt.« Övriga dagstidningar var däremot översvallande, och antalet artiklar blir snart svåröverblickbart. En kvällstidningsspecialare: återkommande rapporter om ett cyniskt budkrig mellan amerikanska herrtidningar om nakenfotografier från tiden innan Madonna blev artist. Artiklarna illustreras, föga överraskande, med just nakenbilder på sagda tonåring.

Den svenska pressen har, likt Madonna, haft både toppar och dalar.

Läs hela filterguiden här.