»Det här är en helt normal åsikt«

Skribenten Kajsa Ekis Ekman säger att intellektuella som vill ha vänner eller popularitet drivs av fel saker. Sann mot sina ideal har hon skrivit en bok som kritiserar den allt mer vedertagna idén om att könet sitter i hjärnan.

På Vårdguidens hemsida gick det nyligen att läsa: »Det som avgör vilket kön du har är inte kroppen eller vad som står i ditt pass: Det är vad du själv känner som spelar roll.« En bärande tes i din nya bok Om könets existens är att den här synen på kön framstår som progressiv men i själva verket är djupt reaktionär.

– Det är som om teorin har tre lager, men de flesta kommer bara till det första. Det vill säga: det här handlar om tolerans och öppenhet och att vara på rätt sida av historien. För några månader sedan var det ett stort upprop i DN där 300 litteraturprofiler skrev att de stod upp för transpersoners rätt. Transkvinnor är kvinnor, transmän är män, de ska ha rätt till vård. Jag hörde av mig till några av dem som låg bakom uppropet och frågade: Vet du vad det är du skriver under? Känner du till implikationerna? Men det ville de inte svara på.

Vilka är då implikationerna?


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #79 (22 mars 2021) och är skriven av .