»Jag fann extraktet av mänsklig kamp«

I sin nya film Goliat utforskar Tjuvheder-regissören Peter Grönlund återigen kriminalitet, klass och utanförskap. Varför är en medelklassgrabb från Bromma så skicklig på att skildra samhällets utkanter?

Du har sagt att du fascineras av parallellsamhällen, »små grupperingar som formger sina egna regler och lagar«. När stötte du själv på ett sådant för första gången?

– Egentligen ganska tidigt, när jag började röra mig ute på gatorna som femtonåring. Jag växte själv upp i Bromma i en trygg familj bestående av mamma, pappa och två barn, en uppväxt som säkert skulle kunna beskrivas som idyllisk. Vi bodde i ett slags mellanområde. Åt ena hållet fanns det superfina villor och åt andra hållet fanns rena krökarkvartar där en mer socialt utsatt grupp bodde. Jag pendlade litegrann mellan de ytterligheterna, vilket satte klassfrågan i centrum för mig. Som tonåring drogs jag till människorna som levde lite mer utanför. Jag svävade ut i både det ena och det andra under några år. Jag bröt med Bromma och Bromma bröt med mig.

Varför?

Annons

– Som tonåring är det väl vanligt att man vill skilja ut sig från mängden. Men som adopterad levde jag också i ett sorts mellanförskap. Jag har alltid upplevt det som att jag kommer in lite från sidan. Jag hade känslan av att inte höra hemma i de rum jag vistades i. Jag såg inte ut enligt normen. Det kändes som om jag behövde erövra min plats helt enkelt. Trots att jag hade den där trygga uppväxten var jag splittrad.

När upptäckte du din kreativitet?

– Jag började måla tidigt. Och så hade jag ett punkband där jag skrev låtar och texter. Jag kommer inte från en kulturell familj, så jag fick söka upp det där själv. Jag började läsa och skriva skönlitterärt. Att få erövra det var starkt och mäktigt.

Hur kom det sig att du började göra film?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?