»Jag satte ord på en förbjuden känsla«

Jonna Bornemark slog igenom med något så ovanligt som en filosofisk kritik av ett styrsystem för den offentliga sektorn. Nu har hon skrivit om något till synes rakare: omdöme.

Det sägs ha varit hundra meters kö till releasefesten för din förra bok Det omätbaras renässans och kaos i dörren när folk som rest från Sveriges alla hörn inte blev insläppta. Förvånades du av bokens genomslag?

– Jag var klart förvånad över att den trycktes så snabbt i så många upplagor. Men någonstans … också inte. För jag visste hur många människor som var berörda av de frågor jag tar upp och hur många som led av situationen. Den vanligaste kommentaren jag får när jag är ute och föreläser är: »Du sätter ord på saker som jag har känt av.« Jag blir fortfarande glad av att höra det, för det är vad jag ser som mitt uppdrag: att verbalisera en erfarenhet som finns.

Det omätbaras renässans är en filosofisk kritik av det som brukar kallas New Public Management. Hur skulle du definiera det?

– Det är en samlingsbeteckning för ett system som har präglat offentlig sektor under 2000-talet. Det bygger på mätbara mål och mätbara resultat, vilket kräver en hög nivå av granskning. Man har sålt in det som ekonomiskt effektivt och kvalitetsdrivande, men i dag försvarar ganska få det.

Vill du läsa mer? 0 kr första månaden!

Vi ger dig oväntade avslöjanden, möten med kulturens mest intressanta personer och berättelserna du inte vill missa. Bli Filter­prenumerant.

Testa nu

Har du redan ett konto? här.

Artikeln publicerades ursprungligen Publicerad 21 september 2020. och är skriven av .