»Jag tror att Astrid var erotisk«

Regissören Pernille Fischer Christensen förklarar varför det behövdes en dansk för att göra spelfilm om Sveriges kanske största nationalikon.

Hur fick du idén till att göra en film om Astrid Lindgrens liv?

– För sex, sju år sedan såg jag en bild i en avis intill en recension av boken Astrid Lindgrens liv i bilder. Bilden föreställde Astrid och en liten pojke, och under den stod: »Astrid och Lasse på Håbets Allé.« Jag tänkte: »Håbets Allé – den ligger ju i Danmark! Varför var hon där?« Jag klippte ut bilden och hängde upp den på väggen hemma. Där hängde den i kanske ett halvår innan jag kom att tänka på den igen och försökte ta reda på mer. Jag förstod att Astrid fött sin första son, Lasse, i Köpenhamn. Men fortfarande: Varför? Jag återvände till bilden igen och igen, läste biografier och reste till Vimmerbys Lindgrenmuseum, men ingenstans fick jag någon riktig förklaring. Så det gick något år till, tills jag en dag hade tråkigt och googlade. Då – boop! – kom det upp en splitterny artikel från Vimmerby tidning som avslöjade hela saken: att Astrid Lindgren som 18-åring fått en son med en 30 år äldre man, Reinhold Blomberg. Att hon valde att föda Lasse i Köpenhamn, för att man där inte behövde uppge faderns namn. Och att hon lämnat sonen till en fostermor för att skydda Blomberg som var åtalad för horsbrott. Jag ringde upp journalisten som skrivit artikeln, och sedan bara växte det.

Vad tilltalade dig med just den berättelsen?

Annons

– Det här är bara min analys, men när man ser på Astrids liv tror jag att det som hände med Lasse var så viktigt för hennes sätt att skriva. Det känns som ett trauma. Astrid själv sa att hon kanske hade blivit författare även om det inte hänt, men inte en lika bra sådan. Den som gör en biografi kommer alltid in med sitt eget liv och sitt eget sätt att tänka, så jag gör inte anspråk på att berätta sanningen om Lindgrens liv, men jag ville peka på något som var superessentiellt. För henne, men också för många andra kvinnor. Det som hände Astrid har hänt massor av andra flickor. Det tycker jag är viktigt, att min dotter får känna till sin kvinnohistoria.

Vad är din egen relation till Astrid Lindgren?

– Det finns två spår: jag är född och uppvuxen i Köpenhamn, men min pappa studerade till läkare när jag var barn. På den tiden fanns inte så många praktikjobb i Danmark, men däremot jobb på sjukhusen i Skåne och Småland, så varje sommar åkte hela familjen dit. Vi levde väldigt primitivt, i ett litet torp som hade toa i skogen, inget varmvatten, ingen el. Och eftersom det inte fanns några Ipads eller computers så var vi mycket i naturen: seglade på sjön, var ute i skogen. Mycket av den barndom som Astrid Lindgren beskrev i sina böcker är också min barndom.

Och det andra spåret?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?