»Tusentals minderåriga driver runt i europa«

I tio års tid har journalisten Katia Wagner ägnat sig åt människor som råkat illa ut men som ingen lyssnat eller trott på.

Du började skriva om ensam­kommande flyktingbarn som lever utanför systemet redan 2012, långt innan frågan hamnade på dag­ordningen. Hur fick du nys om dem?

– Jag jobbade som textcoach på Trelle­borgs Allehanda två dagar i veckan. Trelle­borg hade tre, fyra transitboenden och en återkommande nyhet var att ett antal ensamkommande hade för­svunnit. Rapporteringen följde alltid samma mönster: »28 barn försvunna«, och sedan inget mer. Inga svar, ingen oro, inga åtgärder. Jag och min ­kollega Jens Mikkelsen var helt ställda. Vi tänkte att vi dels måste ta reda på varför så många försvinner, dels varför inget händer.

Det ledde till boken De förlorade ­barnen, där ni utöver att gå igenom 2 400 polisärenden även följer ett antal av de barn som försvunnit. Hur  ­närmade ni er dem?

Annons

– Vi visste ju ungefär var de befann sig: tågstationer, entréer med värmeluft, moskéer. Jag funderade på hur jag skulle jobba för att vinna deras förtroende. Den ena faktorn som gjorde att jag lyckades var tid. Den andra är att jag inte har en agenda. Nästan alla vuxna som de träffar har det – god man, social­sekreterare, lärare, poliser, hand­läggaren på Migrationsverket. Alla vill ha sin lilla bit av samtalet, medan jag är intresserad av dem och att de själva ska få formulera berättelsen om sina liv.

Ett av de intressantaste kapitlen i boken handlar om den vitt spridda uppfattningen att ensamkommande barn i själva verket är vuxna.

– Vi träffade ungdomar i Sverige och frågade: »Hur gammal är du?« En ­svarade: »Menar du här, eller hemma?« Diskussionen handlar mycket om att de ensamkommande ljuger om att de är barn. Men när vi åkte ner till Italien insåg vi att det ofta är tvärtom där, de vill vidare till länder med bättre rykte, men om de säger att de är minderåriga i Italien blir de omhändertagna.

Så då säger de att de är vuxna?

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?