I slutet av februari avslöjade Palmeutredningens chef Krister Petersson att polisen arbetade intensivt med ett nytt spår. Han förutspådde att det rymde gåtans lösning och att mordet skulle vara uppklarat »inom en inte alltför avlägsen framtid«. Nyheten väckte lika mycket uppmärksamhet som förvåning.
Journalisten Thomas Pettersson och vi på Filter blev däremot inte särskilt överraskade.
I tolv år har Thomas undersökt en person som befann sig på brottsplatsen och alltid har funnits med i mordutredningen, men som avfördes på felaktiga grunder. De senaste sex åren har Filter bistått Thomas efterforskningar. Till skillnad från andra så kallade privatspanare utgick han nämligen inte från lösa hypoteser och motivbilder, utan från ovedersägliga fakta om brottet. Thomas, till vardags ekonomireporter och redaktör för tidningen Kommunal ekonomi, var dessutom nitiskt noggrann med detaljerna. Motgångarna har varit många genom åren, men varje gång loppet har känts kört har det dykt upp nya trådar att nysta i.
»Hur går det med Palmespaningen?« kunde medarbetarna kommentera de återkommande mötena med Thomas, inte sällan med ironi i rösten. Länge löd svaret kort och gott: »Framåt.« Men trägen vinner. Till slut fann Thomas Pettersson vad polisen och alla andra hade missat: gärningsmannens motiv, och att han hade tillgång till samma slags vapen som Olof Palme sköts med.
I det läget fanns det bara en samvetsgrann sak att göra: gå till polisen med det avgörande tipset.
Parallellt med att Palmeutredarna började gräva där de borde ha grävt för länge sedan fortsatte Thomas och vi med vår egen utredning. I slutet av april dök så ännu en viktig pusselbit upp, och bilden av gärningsmannen kändes tillräckligt komplett. Vid det laget hade polisen dessutom haft ett halvår på sig att arbeta i lugn och ro. Det var dags att publicera.
I reportaget »Den osannolika mördaren« finner du essensen av Thomas Petterssons lika långlivade som heroiska undersökning.
Den specialintresserade kan läsa mycket mer i den bok som sedan släpptes.
Trevlig läsning!