Få tillgång till Sveriges bästa journalistik. Kom igång nu!
Filter #58 (18 september 2017)
Nytt nummer av Filter
Vi berättar den nedtystade historien om två forskare på Fiskeriverket som lärde den svenska marinen att skilja ubåtar från sillstim. Jill Johnson funderar över varför svenskar verkar hata sin egen landsbygdskultur men samtidigt romantiserar den amerikanska. Vi granskar användarbaserade recensionssajter, pratar med Peter Fröberg Idling om hur Sverige sett ut som kommunistisk diktatur och träffar Baris Kayhan, som skrivit en bok om det ökända Södertäljenätverket. Dessutom: Emma Frans tar strid mot trams, Lars Carlsson tillverkar lik, Karolina Östbring slår ett slag för raps och Susanne Gren förklarar hur hon kunnat springa fler än 400 maraton. Trevlig läsning!
Susanne Gren sprang sitt första maraton samma år som hon fyllde 40. Nu har hon sprungit över 400 – fler än någon annan kvinna i landet.
»De ifrågasatte min mentala hälsa«
Hon vill göra köttbullar av raps
Livsmedelsforskaren Karolina Östbring om framtidens mat.
Hon vill göra köttbullar av raps
Sillarna anfaller
Under femton år trodde den svenska marinen och stora delar av landets befolkning att skärgården kryllade av ryska ubåtar. Det främsta och mest talrika beviset för den gäckande undervattensverksamheten var ett ljud som spelats in under vattenytan, det så kallade typljudet. Detta är berättelsen om vad som hände när militärens »experter« till sist tvingades ta hjälp utifrån.
Sillarna anfaller
Såsom i en spegel
Under rättegången mot Södertäljenätverket fick svenska folket bevittna avslöjandet av den mest maffialiknande organisation landet haft. Journalisten Baris Kayhan såg en annan berättelse: om barndomsvänskap, svek, tragik – och sitt eget liv.
Såsom i en spegel
»Vad var det som hände, vi skulle ju leva i paradiset?«
1917 fanns gnistan till en kommunistisk revolution i Sverige. Hur skulle livet ha sett ut för oss om det hade hänt? Författaren Peter Fröberg Idling har tagit Kambodja till Stockholm.
»Vad var det som hände, vi skulle ju leva i paradiset?«
»Man är en taskmört om man säger emot«
Emma Frans har blivit känd som en av de roligaste forskarna på Twitter. Nu vill hon ge svenska folket en lektion i hur man skiljer trams från fakta.
»Man är en taskmört om man säger emot«
Informationskälla eller turistfälla?
Numera vägleds vi dagligen av användargenererade tips och bedömningar. Men kan vi verkligen lita på företagen som sammanställer dem?
Informationskälla eller turistfälla?
»Jag samlade upp mitt eget näsblod«
Lars Carlsson förklarar varför hans arbete som maskör också kräver att han är obducent, kirurg och uppfinnare.