Framtidens artist: Lamix

På årets P3-guldgala fanns ett ögonblick då inte ett öga var torrt – vissa utnämnde det till och med till det mest känslosamma i musikprissammanhang någonsin.
Lamin »Lamix« Mbergan fick ta emot pris som Framtidens artist.
– Förra året stod jag utanför P3 och knappt kom in, sa han i sitt tacktal. Det här året kom vi hit och dödade allting.
Efteråt hölls han kvar på scenen av programledare Tina Mehrafzoon, som gav honom i uppdrag att dela ut nästa pris: till Årets artist. Bland de nominerade fanns Lamins bästa vän sedan flera år, Jireel. När han sprättade upp det guldiga kuvertet och läste upp vännens namn rämnade alla fasader. Tårar rann nerför de unga killarnas kinder medan de omfamnade varandra.
– Vi har alltid varit tillsammans och nu har vi hämtat det här priset, sa Jireel. Min bror, du ska veta att jag älskar dig.
Det blev omedelbart en ikonisk ögonblicksbild av drömmar som gick i uppfyllelse, av hårt arbete som äntligen betalade av sig. Ännu mer storslaget blev det för dem som visste vad Lamin gått igenom. Artistkollegan Stor föreslog att vännernas glädjetårar skulle bli frimärke.
När jag några veckor tidigare intervjuade Lamin berättade han hur han hängt i Jireels hasor efter att vännen blivit sajnad. Jag påpekade det osannolika i att de båda nu var framgångsrika artister.
– Sjukt, va, sa Lamin. Vi har umgåtts typ varje dag, sedan innan vi blev kända. Och nu är vi här.
Lamins producent och låtskrivare Pablo Paz inflikade:
– Jag skulle vilja se en film om er sen.
– Ja, walla.
– Typ en biopic.
Jag frågade vem Lamin önskade skulle spela honom i filmen. Medan han funderade föreslog Pablo:
– De spelar sig själva! Som Eminem och 50 cent.
När Lamin sedan fick läsa artikeln, där han för första gången berättar om sitt liv – och hur musiken räddat honom från fosterhemsflyttar och drogkriminalitet – var hans omdöme: »Det är som en film.«
Nu har han skrivit nästa kapitel. Och hans utfästelse i texten – »Det är Ullevi nästa, fattar du?« – tycks inte särskilt långt borta.

Läs porträttet på Lamin Mbergan HÄR.

Artikeln publicerades 22 januari 2018 och är skriven av .
Annons