Att hålla sig på jorden

Under våren kommer medier och miljöorganisationer att rapportera att svenskarna lever som om det fanns drygt fyra jordklot. Men stämmer det verkligen?

Linus Blomqvist visste inte riktigt vad han tog sig för när han ansökte om en praktikplats på Breakthrough Institute 2011. Den då 26-årige forskarkandidaten, uppvuxen i Halland, snappade upp annonsen i ett mejl som cirkulerade på Cambridgeuniversitetet, där han läste geografi med fokus på miljövetenskap. Blomqvist hade aldrig hört talas om den lilla tankesmedjan med fokus på miljö- och hållbarhetsfrågor, men lockades av dess placering i Oakland på den amerikanska västkusten.

– Jag tänkte: medan jag väntar på att få ett jobb eller på att komma in på en masterutbildning kan jag väl hänga i Kalifornien ett tag, säger Blomqvist.

Han fick tjänsten och anslöt till ett arbetslag som leddes av de två amerikanerna Ted Nordhaus och Michael Shellenberger. De hade grundat Breakthrough Institute 2007 med syfte att »modernisera« miljörörelsen genom att lyfta fram tekniska lösningar på klimatförändringarna, och kallade sig för ett »fristående forskningscenter« som var partipolitiskt obundet och finansierades helt via donationer.


Prenumerera på Filter för 39 kronor per månad!

Tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Nytt prenumerationssystem

Byt lösenord för ditt konto och läs vidare digitalt.

För dig som redan bytt lösenord.

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?