Därför simmar alla svenskar bröstsim

Filter söker ­svaren på svenska sommarmysterier.

I filmvärldens kanske mest klassiska simscen springer den unga amerikanskan Christine »Chrissy« Watkins från en lägereldsfest på stranden för att ta sig ett nattdopp. Smidigt slänger hon kläderna i språnget, och så fort hon kommer i vattnet övergår hennes rörelser i långa, effektiva armtag. I den varma sommarnatten klyver hon graciöst den blanka vattenytan, på god väg att bli filmens första hajmat.

Hajen, vars ikoniska filmaffisch också pryds av Chrissy i havet, visar det simsätt som är en självklarhet för Hollywoods filmstjärnor: det spänstiga crawlsimmet. När den svenska 70-talspubliken såg hur enkelt hon tog sig fram slogs de av frågan: »Varför kan inte jag simma så?«

Vem som helst kan se att crawl är snyggare än bröstsim. Dessutom: i OS, VM och alla andra sammanhang där det gäller att simma så snabbt som möjligt är crawl det självklara simsättet. I USA och Australien, som alltid varit föregångsländerna inom simningsvärlden, är crawl simskolornas förstaval.

Annons

Hans Chrunak, som var förbundskapten under svensk simnings gyllene år på 90-talet, bjuder på en fjärde anledning att ringakta bröstsimmet:

– Bröstsim är egentligen jävligt svårt. Du ska dela på armar och ben i en rörelse du aldrig ens är i närheten av på land.

Så hur kommer det sig då att svenskarna fortfarande tragglar med bröstsim?

För att kunna svara på frågan tvingas vi påminna oss själva om nationens mörka vattenhistoria.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?