Den sista biffen

Fiser inte kossorna sönder atmosfären, så ­bälgar de i sig jordens vatten och ­korpar åt sig ­odlingsmark som annars hade ­kunnat göda världens fattiga. Det är vad du har kunnat läsa allt oftare den senaste tiden. Men är det verkligen sant?

Min ­ryggbiff kommer in perfekt tillagad: grillad på så hög värme att den omsluts av en på ­gränsen till svartbränd yta, men inte längre än att proteinet i dess mitt precis har hunnit stelna. När jag låter kniven sjunka in i den blandar sig den ljusröda köttsaften med det smältande rosépepparsmöret.

Michael Pollan nöjer sig med två kalla förrätter; han är inne i en intensiv skrivperiod och vill inte sega ner sig genom att fylla magen redan på ­lunchen. Om den nya boken avslöjar han inte mer än att den handlar om »matlagning«. Förstås.

Michael Pollan är med all säkerhet den enda matskribent som inkluderats i både Newsweeks tio-i-topplista över »Ledande tänkare« och Times årliga summering av planetens »hundra mest inflytelse­rika personer«. Hans genombrottsbok The Omnivore’s Dilemma har sedan den kom ut för fem år sedan sålts i långt över en miljon exemplar, och påverkat hundra­falt fler genom alla de artiklar, nyhetsinslag och intervjuer andra journalister har gjort med och om honom eller de teman han för fram.

Annons

Tillsammans med vännen och kollegan Eric Schlosser, författare till den globala bästsäljaren Snabbmatslandet, är han tveklöst den person som gjort mest för att popularisera en fråga som tidigare främst sysselsatte jordbruksforskare och miljö­debattörer: vad är det egentligen vi stoppar i oss, och hur påverkar våra matval planeten vi bor på?

Genom att metodiskt plocka isär några populära måltider, och spåra varenda råvara och ingrediens till sitt ursprung, visar Michael Pollan verklig­heten bakom de lyckliga djuren på matindustrins förpackningar. I korthet går hans budskap ut på att dagens högeffektiva jordbruk har gett oss mycket mat till ett lågt butikspris – på bekostnad av miljön och matens kvalitet.

Det mest slående exemplet i såväl The Omnivore’s Dilemma och Snabbmatslandet som den doku­mentär­film – Food Inc. – Eric Schlosser och Michael ­Pollan nyligen gjorde tillsammans är den amerikanska biffkon. Dessa ursprungligen kringströvande och gräsätande varelser hålls numera inträngda i fållor där de matas med en sörja av majs, spannmål och olika tillsatser. Allt för att de ska växa så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt, på en plats som är så praktisk för människan som möjligt. För att de inte ska bli sjuka av den diet som är helt främmande för deras matsmältningssystem proppas de dessutom fulla av anti­biotika och andra läkemedel.

Systemet ger hamburgare för 99 cent. Dessutom bidrar det till ett enormt slöseri med jordens resurser, vållar avfalls­problem, åsamkar djuren magsår och leverskador samt ger sämre kött. Att ekvationen trots allt går ihop beror enligt Michael Pollan och hans meningsfränder på två saker: att de flesta av minusposterna saknar prislapp eller hamnar på någon annans konto än matproducentens, och att konsumenterna hålls omedvetna om de verkliga förhållandena.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?