Den sista biffen

Fiser inte kossorna sönder atmosfären, så ­bälgar de i sig jordens vatten och ­korpar åt sig ­odlingsmark som annars hade ­kunnat göda världens fattiga. Det är vad du har kunnat läsa allt oftare den senaste tiden. Men är det verkligen sant?

Min ­ryggbiff kommer in perfekt tillagad: grillad på så hög värme att den omsluts av en på ­gränsen till svartbränd yta, men inte längre än att proteinet i dess mitt precis har hunnit stelna. När jag låter kniven sjunka in i den blandar sig den ljusröda köttsaften med det smältande rosépepparsmöret.

Michael Pollan nöjer sig med två kalla förrätter; han är inne i en intensiv skrivperiod och vill inte sega ner sig genom att fylla magen redan på ­lunchen. Om den nya boken avslöjar han inte mer än att den handlar om »matlagning«. Förstås.

Michael Pollan är med all säkerhet den enda matskribent som inkluderats i både Newsweeks tio-i-topplista över »Ledande tänkare« och Times årliga summering av planetens »hundra mest inflytelse­rika personer«. Hans genombrottsbok The Omnivore’s Dilemma har sedan den kom ut för fem år sedan sålts i långt över en miljon exemplar, och påverkat hundra­falt fler genom alla de artiklar, nyhetsinslag och intervjuer andra journalister har gjort med och om honom eller de teman han för fram.

Tillsammans med vännen och kollegan Eric Schlosser, författare till den globala bästsäljaren Snabbmatslandet, är han tveklöst den person som gjort mest för att popularisera en fråga som tidigare främst sysselsatte jordbruksforskare och miljö­debattörer: vad är det egentligen vi stoppar i oss, och hur påverkar våra matval planeten vi bor på?


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!

Filter Digital
0 kr första månaden*

Populärt!
  • Alla artiklar på magasinetfilter.se
  • E-tidning och app
  • Nyhetsbrev
  • Digitala arkivet
  • Erbjudanden & förhandsvisningar
  • Tidningen hem i brevlådan

Filter Total: tidning + digitalt
49 kr i månaden**

  • Alla artiklar på magasinetfilter.se
  • E-tidning och app
  • Chefredaktörernas fredagsbrev
  • Digitala arkivet
  • Erbjudanden & förhandsvisningar
  • Tidningen hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 39 kr/mån.
**Debiteras varannan månad (98 kr).
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades ursprungligen Publicerad 17 januari 2018. och är skriven av .