Min ryggbiff kommer in perfekt tillagad: grillad på så hög värme att den omsluts av en på gränsen till svartbränd yta, men inte längre än att proteinet i dess mitt precis har hunnit stelna. När jag låter kniven sjunka in i den blandar sig den ljusröda köttsaften med det smältande rosépepparsmöret.
Michael Pollan nöjer sig med två kalla förrätter; han är inne i en intensiv skrivperiod och vill inte sega ner sig genom att fylla magen redan på lunchen. Om den nya boken avslöjar han inte mer än att den handlar om »matlagning«. Förstås.
Michael Pollan är med all säkerhet den enda matskribent som inkluderats i både Newsweeks tio-i-topplista över »Ledande tänkare« och Times årliga summering av planetens »hundra mest inflytelserika personer«. Hans genombrottsbok The Omnivore’s Dilemma har sedan den kom ut för fem år sedan sålts i långt över en miljon exemplar, och påverkat hundrafalt fler genom alla de artiklar, nyhetsinslag och intervjuer andra journalister har gjort med och om honom eller de teman han för fram.
Tillsammans med vännen och kollegan Eric Schlosser, författare till den globala bästsäljaren Snabbmatslandet, är han tveklöst den person som gjort mest för att popularisera en fråga som tidigare främst sysselsatte jordbruksforskare och miljödebattörer: vad är det egentligen vi stoppar i oss, och hur påverkar våra matval planeten vi bor på?
Tidsbegränsat erbjudande
Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!
Har du redan ett konto? Logga in här.
- Mer:
- Perspektiv
- Mat & dryck