Den sista biffen

Fiser inte kossorna sönder atmosfären, så ­bälgar de i sig jordens vatten och ­korpar åt sig ­odlingsmark som annars hade ­kunnat göda världens fattiga. Det är vad du har kunnat läsa allt oftare den senaste tiden. Men är det verkligen sant?

Min ­ryggbiff kommer in perfekt tillagad: grillad på så hög värme att den omsluts av en på ­gränsen till svartbränd yta, men inte längre än att proteinet i dess mitt precis har hunnit stelna. När jag låter kniven sjunka in i den blandar sig den ljusröda köttsaften med det smältande rosépepparsmöret.

Michael Pollan nöjer sig med två kalla förrätter; han är inne i en intensiv skrivperiod och vill inte sega ner sig genom att fylla magen redan på ­lunchen. Om den nya boken avslöjar han inte mer än att den handlar om »matlagning«. Förstås.

Michael Pollan är med all säkerhet den enda matskribent som inkluderats i både Newsweeks tio-i-topplista över »Ledande tänkare« och Times årliga summering av planetens »hundra mest inflytelse­rika personer«. Hans genombrottsbok The Omnivore’s Dilemma har sedan den kom ut för fem år sedan sålts i långt över en miljon exemplar, och påverkat hundra­falt fler genom alla de artiklar, nyhetsinslag och intervjuer andra journalister har gjort med och om honom eller de teman han för fram.


Prenumerera på Filter för 39 kronor per månad!

Tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto