Det hemliga vapnet

Att människor samlas kring stolliga idéer i obskyra Facebookgrupper må vara hänt. Det är värre när det drabbar stater och respekterade nyhetsorgan.

Häromåret väckte påstådda ljudattacker mot amerikansk ambassadpersonal i Havanna enorm uppståndelse. I takt med att nyheten spreds över världen, och orsakade en diplomatisk kris mellan USA och Kuba, uttalade sig en rad skeptiker.

Medicinska specialister framhöll att de drabbades symtom var alldagliga och förekom hos ett tvärsnitt av befolkningen. En expert på vapenteknik påpekade att inga kända ultraljudsvapen finns. En fysikprofessor förklarade att redan idén var korkad: ljudet skulle studsa mot väggar, vara i princip omöjligt att rikta och dessutom inte kunna vålla någon skada. Och uppenbart för alla: om kubanerna eller någon annan lyckats uppfinna ett för omvärlden okänt ljudvapen, som fungerade bortom fysikens lagar, så var det obegripligt att det bara påverkade ambassadanställda.

Berättelsen var helt enkelt orimlig. Istället talade alla kända fakta för att ambassadpersonalen drabbats av en så kallad sociogen epidemi, det vill säga masshysteri.


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #76 (21 september 2020) och är skriven av .