Fågelvägen

Vi verkar allt mindre intresserade av att plugga främmande språk, ändå nöter var och varannan svensk glosor i en mobilapp. Så hur långt kan Duolingo ta oss?

Om du googlar ordet »språknörd« borde du egentligen få upp en bild på Steven Sacco. Den 72-årige Kalifornienbon har undervisat som professor i franska och italienska vid San Diego State University och lär sedan pensionen ut språken, plus spanska och engelska, via sin egen konsultfirma. Därtill har han själv förkovrat sig i allt från arabiska och vietnamesiska till lokala ivorianska språk.

Efter en vistelse i just Elfenbenskusten reste Steven Sacco 2016 till Sverige för att försöka få till ett möte med biståndsmyndigheten Sida. Inför resan ville Sacco som alltid bekanta sig med landet och började plugga svenska i appen Duolingo.

Språkspelet som släppts några år tidigare hade snabbt funnit miljontals användare – inklusive Sacco, som entusiastiskt påbörjat dess kurser i bland annat tyska och nederländska. Han gillade det inbyggda tävlingsmoment som lät honom mäta sina kunskaper med andra spelare runt om i världen, och avancerade snabbt genom spelets divisionssystem. Likaså tog han de ideliga uppmaningarna från företagets maskot, ugglan Duo, om att han måste upprätthålla sin streak – det vill säga att slutföra minst ett kursmoment om dagen – på blodigt allvar.

Andra saker var störande, som de märkliga fraser Sacco allt som oftast ombads lära sig: »Färggranna fåglar flyger i skyn«, »jag har 90 ankor och 19 kor« och »den gröna björnen är osynlig«. När skulle han någonsin få användning för dem?

Illustration av en uggla som pratar goja. Alltså har en pratbubbla med en papegoja i. För att illustrera Duolingo-ugglan.

 

Efter att målmedvetet ha beställt på Duolingo-svenska under alla restaurangbesök i Stockholm och förkunnat »jag älskar Sverige« för alla servitriser han mötte, återvände Sacco till USA där han fortsatte sina blågula appstudier. Efter ett tag var han uppe i 67 000 så kallade XP – poäng som användaren tilldelas för korrekta svar på övningar och förhör. Efter att han uppskattat sitt Duolingo-användande till ungefär 300 timmar fick Sacco en idé. Den pensionerade språkprofessorns främsta irritationsmoment med Duolingo var nämligen företagets påstående att 34 timmars appstudier motsvarade en hel termins universitetsstudier. Nu skulle han testa dess sanningshalt.

Han kontaktade Johanna Karlsson, ansvarig för grundkursen i svenska vid universitetet UCLA, och frågade om han fick göra slutprovet tillsammans med hennes elever. De hade förmodligen lagt ner omkring 150 timmar på sina studier under terminen, resonerade Sacco. Sammantaget borde hans bakgrund och övningstid på ungefär det dubbla göra att han klarade examinationen galant. Så han genomförde provet och inväntade lärare Karlssons dom.

– Jag fick ett F! utbrister Steven Sacco på länk från sitt hem i San Diego. Jag har aldrig fått lägre betyg än B tidigare. I got killed!


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!

Filter Digital
0 kr första månaden*

Populärt!
  • Alla artiklar på magasinetfilter.se
  • E-tidning och app
  • Nyhetsbrev
  • Digitala arkivet
  • Erbjudanden & förhandsvisningar
  • Tidningen hem i brevlådan

Filter Total: tidning + digitalt
49 kr i månaden**

  • Alla artiklar på magasinetfilter.se
  • E-tidning och app
  • Chefredaktörernas fredagsbrev
  • Digitala arkivet
  • Erbjudanden & förhandsvisningar
  • Tidningen hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 39 kr/mån.
**Debiteras varannan månad (98 kr).
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades ursprungligen Publicerad 14 mars 2024. och är skriven av .