En svårsmält historia

Filter har i likhet med övriga svenska medier rapporterat om mikroplaster och det hot de utgör mot vår hälsa. Men stämmer det verkligen?

När Filters första nummer gavs ut i april 2008 pryddes omslaget av en illgul badanka och den olycksbådande rubriken »Plasten anfaller!«. Omslaget refererade till ett av numrets större reportage: en översättning av den amerikanska journalisten Susan Caseys uppmärksammade text »Our Oceans Are Turning to Plastic … Are You?«.

Genom att följa med kaptenen Charles Moore på hans resor i närheten av den så kallade Östra skräpansamlingen i Stilla havet beskrev Casey de synliga konsekvenserna av nedskräpning: sköldpaddor vars skal fått växa runt en plastbit och döda, uppsprättade fåglar fyllda av cigarettändare och plastkorkar.

Casey belyste också mikroplaster – de för ögat osynliga partiklar som avsöndras från plastprodukter och sprids i vattnet. I anslutning till Östra skräpansamlingen förekom en sex gånger högre koncentration av mikroplast än plankton sett till vikt. Omfattningen på föroreningarna, tillsammans med partiklarnas osynlighet, ökade risken för att vi skulle få i oss dem. Forskningen visade allt fler och allt mer oroväckande belägg för att vi hela tiden får i oss plastgifter, skrev Casey, och konstaterade att ämnena »allvarligt kan skada våra gener«. Plastgifter sades bland annat ligga bakom den ökade mängden diabetiker samt orsaka reproduktionssvårigheter.


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #61 (26 mars 2018) och är skriven av .