Illusionisterna

Macchiarini-affären är bara en av många skandaler inom den internationella stamcellsforskningen. Trots det tycks inget kunna bromsa tron på nya medicinska mirakel.

Efter en 15 centimeter lång kapplöpning genom livmodern och äggledaren tränger den vinnande sädescellens huvud igenom äggcellens skal, och en kemisk mur reser sig. Svansen blir kvar på utsidan, tillsammans med ett par hundra miljoner förlorare. På insidan smälter den vinnande cellen ihop med äggcellen och bildar något som kallas zygot, eller urstamcell.

Här förenas de båda cellernas arvsmassa till vad som brukar beskrivas som en hårt snurrad stege där pinnarna består av parvisa molekyler. Varje pinne innehåller så mycket information att den översatt till vårt skriftspråk skulle motsvara sex miljoner sidor text. Varje stege innehåller på ett ungefär tre miljarder sådana molekylpar.

Detta är DNA, varje människas gigantiska instruktionsbok.

Annons

Biologiskt sett har ett liv nu uppstått, ett liv som tvekar i mer än ett dygn innan det påbörjar den celldelning som till stora delar är en snabbrepris på evolutionens resa från encelliga organismer till varelser med förmågan att reflektera över sig själva.

En cell blir två, blir fyra, åtta – ända tills embryot antagit en sfärisk form, en morula. Nästan en vecka har passerat när en hålighet uppstår i det här cellklotet, och i den samlas en cellmassa som kallas för embryonala stamceller.

Dessa har, ungefär som sagans Barbapapa, förmågan att förvandlas till vad som helst – eller åtminstone till någon av de 200 olika celltyper som skapar en människa. Vad varje enskild stamcell ska göra – hur de ska dela sig, i vilken takt, i vilken ordning, vid vilken tidpunkt – bestäms av DNA.

Vid det här laget har embryot vandrat genom äggledaren och dockat i livmodern. Där fortsätter delningen, styrd av instruktionsboken, och stamcellerna omvandlas till celler med mer specifika uppgifter. Vissa av dem, till exempel de så kallade mesenkymala stamcellerna i benmärgen, behåller förmågan att skapa flera celltyper – blodplättar samt röda och vita blodkroppar – men med specialiseringen försvinner möjligheten att bli vad som helst, och därmed även förmågan att reparera många av de skador och sjukdomar som kommer att drabba den fullt utvecklade kropp som nio månader senare lämnar livmodern.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Vi låser delar av vårt material för att våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera) ska få valuta för sina pengar. Nu hoppas vi på dig också!

Kom igång med din gratis provperiod!

  • 2 fria månader, sedan 35kr/mån.
  • Ingen bindningstid, enkelt att avsluta.
  • Papperstidning i brevlådan varannan månad.

Dessutom får du tillgång till hela vår webb – med hyllade reportage, personporträtt och granskningar från de senaste tio åren.

Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?