Stanley Milgrams auktoritetsstudie, med världshistoriens mest kända psykologiska experimentet, är ständigt aktuell. Bildkälla: Wikimedia Commons.

Inre demoner

De apatiska flyktingbarnen, Quickfallet, Macchiariniskandalen – gemensamt för alla är att den svenska offentligheten enats om idéer som rimmar illa med verkligheten. Så vad får i övrigt vettiga människor att tro på humbug? Filter guidar till relevant sociologisk och psykologisk forskning.

Under de senaste 40 åren har svenskarna observerat runt 10 000 skärgårdsobjekt som tolkats som misstänkta ubåtsintrång. Den rådande förklaringsmodellen stavas medvetna ryska undervattenskränkningar, trots att varken marinen eller någon annan har levererat några hållfasta bevis.

Färre känner till att ubåtarna har en flygande föregångare. Inom loppet av några sommarmånader 1946 gjorde svenskarna 997 observationer som tolkades som ryska missilangrepp. Även denna så kallade spökraketepidemi togs på största allvar av militärer, medier och beslutsfattare.

I båda fallen har iakttagelserna fått sina högst naturliga förklaringar: feltolkningar av ett meteorregn respektive bland annat sillstim, minkar, sjöfåglar och civil sjötrafik. Trots det finansierades så sent som härom året en expedition för att leta efter en nedfallen spökraket, och nya »ubåtar« skådas mest hela tiden. Hur är det ens möjligt?


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades 7 oktober 2019 och är skriven av .