Liket lever

Streamingtjänsterna dödade diskussionen om »pirater« och fildelning. Är deras intensiva krig om våra ögon och plånböcker på väg att återuppväcka den?

I fjol började ett mem cirkulera på internet. Det finns många dåliga mem, men det här var ett bra, ett sådant som med små medel förklarar en stor tanke. Det bestod av fyra rutor. I den första knäpper en slarvigt tecknad gubbe på sin TV. Året är 2012 och Netflix logotyp syns på skärmen. »Den här tjänsten är ju ganska bra«, säger den glada gubben och stoppar i nästa ruta ner sin pirathatt i en kista. Pirathatten är i det här fallet alltså inte en symbol för den ikoniska, träbenta figur som svingar sablar till havs, utan för de bortglömda människor från tidigt 00-tal som utmärkte sig genom att ladda ner film illegalt från internet. »Dig behöver jag inte längre, kompis«, säger gubben när han tar farväl av hatten.

»Men 2018 vände det. Netflix låg platt, medan fildelningen för första gången ökade.«

I den tredje rutan står han återigen framför sin TV. Det är nutid, och Netflix logotyp har fått sällskap av ett tiotal andra: HBO, Amazon Prime Video, Apple TV+, Disney+, Hulu, Viaplay … Alla skryter om »exklusivt innehåll«. Gubbens leende har förbytts i en besviken grimas.


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #73 (23 mars 2020) och är skriven av .