Lunchrushen är precis över när Håkan Thörnström kryssar fram mellan diskarna och båsen i Stora Saluhallen i Göteborg. Krögaren och kocken på den Michelinstjärnebelönade restaurangen Thörnströms kök stannar först när han kommer fram till hallens minsta butik, en sex kvadratmeter liten bod som pryds av skylten »Hilda Nilsson Ost«. Thörnström hälsar glatt på en av butikens ägare, David Andelius, som sträcker sig över disken och räcker över några lådor och påsar till krögaren. Hit kommer de flesta av Göteborgs toppkrogar och restauranger med självaktning för att köpa ost.
Efter att Thörnström dragit vidare går David Andelius igenom de olika sorterna som trängs i butikens L-formade disk: ostar från Frankrike, Italien, Schweiz, Österrike, Portugal … Och så, längst bort i ena hörnet, en liten grupp med svenska smörgåsostar.
– Jag började arbeta här för 16 år sedan, säger David. Då stod de för 70 procent av försäljningen.
Den här artikeln är låst!
För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:
Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.
Har du redan ett konto? Logga in här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto
Snart Framme!
Vi behöver din e-postadress för att hålla reda på ditt swishköp. Fyll i den nedan så skickas du vidare till vår betaltjänst. Därefter kan du läsa direkt.
Artikeln kostar 35 kronor. Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt. I samband med köpet skapas ett konto kopplat till din e-postadress. Detta för att du ska kunna återkomma till läsningen vid ett senare tillfälle eller från en annan enhet.
- Mer:
- Perspektiv
- Mat och dryck