I mars 2021 flaggade riksmedierna för en förestående fara: risken för äggbrist under påskhelgen var överhängande. Orsaken var en fågelinfluensa i början av året, totalt hade två miljoner värphöns och unghöns avlivats och därmed var 16 procent av alla svenska ägg förlorade.
Tidigare i år var det dags för nya larmrapporter. Denna gång avlivades 320 000 höns sedan två salmonellautbrott på kort tid ledde till att 76 svenskar spridda i 16 regioner insjuknande. Äggpackerier och butikskedjor återkallade flera miljoner ägg.
Det mest anmärkningsvärda i båda dessa fall var att det handlade om ett enda drabbat företag – CA Cedergren i småländska Fliseryd. Branschen förklarade också snabbt att det inte var något skandalföretag, tvärtom menade statsepizootologen Karl Ståhl i Aftonbladet att CA Cedergren är »en superseriös producent som är jätteduktig«.
Desto större anledning att fundera över sakernas tillstånd. För om ett utbrott hos en enda – och superseriös – producent på småländska landsbygden kan göra svenskar i stora delar av landet sjuka i salmonella, eller hota en hel nations påskfirande, vad säger det då om hur trygga vi är när krisen verkligen kommer?
Vill du läsa mer? 0 kr första månaden!
Vi ger dig oväntade avslöjanden, möten med kulturens mest intressanta personer och berättelserna du inte vill missa. Bli Filterprenumerant.
Har du redan ett konto? Logga in här.
- Mer:
- Perspektiv
- Mat & dryck