I mars 2021 flaggade riksmedierna för en förestående fara: risken för äggbrist under påskhelgen var överhängande. Orsaken var en fågelinfluensa i början av året, totalt hade två miljoner värphöns och unghöns avlivats och därmed var 16 procent av alla svenska ägg förlorade.
Tidigare i år var det dags för nya larmrapporter. Denna gång avlivades 320 000 höns sedan två salmonellautbrott på kort tid ledde till att 76 svenskar spridda i 16 regioner insjuknande. Äggpackerier och butikskedjor återkallade flera miljoner ägg.
Det mest anmärkningsvärda i båda dessa fall var att det handlade om ett enda drabbat företag – CA Cedergren i småländska Fliseryd. Branschen förklarade också snabbt att det inte var något skandalföretag, tvärtom menade statsepizootologen Karl Ståhl i Aftonbladet att CA Cedergren är »en superseriös producent som är jätteduktig«.
Desto större anledning att fundera över sakernas tillstånd. För om ett utbrott hos en enda – och superseriös – producent på småländska landsbygden kan göra svenskar i stora delar av landet sjuka i salmonella, eller hota en hel nations påskfirande, vad säger det då om hur trygga vi är när krisen verkligen kommer?
Tidsbegränsat erbjudande
Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!
Har du redan ett konto? Logga in här.
- Mer:
- Perspektiv
- Mat och dryck