Släpp ungarna loss!

Barns vardag har aldrig varit så säker som nu. Men till vilket pris?

På den ena sidan av den soldränkta backen breder en tät, mörkgrön skog ut sig. Mitt emot dallrar värmen över asfalten på ett industriområde. På ett ställe har det uttorkade gräset i slänten slitits ut och blottat ett brunt, öppet sår av sten och lera. Mitt i leran myllrar det av barn i olika åldrar, sysselsatta med olika projekt. Rop och skratt blandas med dunkandet från deras metallspadar och hinkar. På håll påminner scenen om livet i en myrstack. Tre barn i sexårsåldern baxar en jättebalja med vatten från den intilliggande dammen och tömmer den längst upp i backen under glada tillrop. En liten pojke i blå hängselbyxor kommer bärande på en vattenkanna, andra klättrar på stenarna, bygger fördämningar eller bara gojsar förnöjt med fingrarna i geggamojan.

Scenen är förevigad med filmkamera, och filmsekvensen är bitvis oskarp och bär på det där omisskännliga varma 70-talsljuset som gör att barnens klarröda och senapsgula t-tröjor lyser mot den bruna bakgrunden. Men det finns något som skvallrar ännu mer om att den är tagen under en annan tid: ingen vuxen syns till i närheten.

Filmen kom till i delstaten Vermont i USA 1972. Geografiforskaren Roger Hart ville undersöka var barn egentligen leker, och i takt med att han lärde känna barnen tog de med honom till sina hemliga tillhåll: skogsdungar, fantasifulla kojor med egentillverkade möbler och TV-apparater, och övergivna platser som den leriga slänten – i många fall aldrig besökta av en vuxen. Vad han dokumenterade ansågs inte som något speciellt – då. Vilket det inte heller var. Vad som utspelade sig i Vermont kunde ju lika gärna ha hänt i Karlskrona eller Gävle. Många av oss som har passerat 30-strecket kan minnas liknande scener från vår uppväxt: timmar av lek utan föräldrars övervakning, inte sällan kryddade med experiment med höga höjder, vatten och eld.

Annons

2004 bestämde sig Roger Hart för att återvända till Vermont för att dokumentera barnen till dem som en gång lekte i slänten. Skillnaden var slående: barnen rörde sig inte alls i samma utsträckning, och knappast på egen hand. En kvinna hade köpt ett hus med skog på baksidan – just för att kunna erbjuda något av det hon själv upplevde i sin barndom – men var i färd med att sätta upp ett staket för att ha kontroll över vad barnen gjorde från köksfönstret. Barnen verkade heller inte vilja gå någonstans, eftersom de var så vana vid att ha sin mamma och pappa i närheten.

Harts upptäckt var ingen engångsföreteelse. Enligt en brittisk studie gick 80 procent av 8-åringarna själva till skolan 1971. 1990 gjorde bara 15 procent det. I  Sverige, som ofta ses som ett föredöme när det gäller barns rörelsefrihet, är tendensen densamma, om än inte lika dramatisk. I början av 80-talet fick i princip alla – 94 procent – barn i åldern 7–9 år gå ensamma till skolan. 2012 fick bara drygt hälften göra det. Dessutom – hur många är det som verkligen gör det? I en studie i ett område i Växjö, där 80 procent av barnen tilläts gå själva till skolan, var det bara 40 procent som verkligen gjorde det. Föräldrarna passade på att skjutsa dem när de »ändå var på väg«. I storstäderna och deras förorter är trenden ännu starkare. En undersökning från Bredäng visar att var fjärde tolvåring inte ens tillåts vara ute i området närmast bostaden utan vuxet sällskap.

Samtidigt minskar barnens möjligheter att leka i lugn och ro. I förskolan trängs de i stora barngrupper, och när de väl kommer hem väntar ofta ett späckat schema med olika aktiviteter.

Barn har aldrig tidigare haft en sådan valfrihet vad gäller pålägg, kläder och leksaker. Men deras liv är mer inrutade än någonsin.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?