Foto TT: Alex Brandon (Trump), Urban Andersson (Karlsson)

Tvillingsjälar

Svenskarnas fascination över Donald Trump-erans kaotiska upplösning visste inga gränser. Men vi borde ha tillhört de minst förvånade. Journalisten Björn Häger minns tiden då Ian & Bert var med och styrde Sverige.

Ekots garvade politikreportrar bara skakade på huvudet när Ny demokrati kom upp på planeringsmötet. De kände inte ens någon som kände någon som skulle kunna tänka sig att rösta på Bert Karlsson. Det gjorde jag, och eftersom jag sommaren 1991 var nyast och yngst i Ekots inrikesgrupp fick jag uppdraget att hänga med på partiets valturné i Norrbotten.

På flyget upp måndagen den 5 augusti 1991 såg jag till att hamna invid ledarduon Bert Karlsson och Ian Wachtmeister. Ian läste buntar av dokument och pluggade siffror och fakta. Bert hade fickorna fulla med tidningsklipp som han gärna visade mig och bullrigt berättade om. Byråkrater kunde avskaffas, var budskapet. Hur blev inte riktigt klarlagt. Berts tålamod verkade begränsat till artiklarnas rubriker och ingresser.

Torgmötena i Luleå och Piteå handlade om slopade lapplisor, billigare sprit och roligare politik. Ian & Bert bjöd på ett slags politisk ståuppshow inramad av en klämmig kampsång komponerad av Paul Paljett, en av popstjärnorna i Berts stall: »Häng me, häng me, här kommer vi, som hatar allt förmynderi. Vi kämpar och slåss, för vi har drag, inunder vår galosch.« Tusentals kom för att lyssna och skratta.

– De pratar så man förstår, sa en mötesdeltagare till mig. Det gör ju aldrig andra politiker.

Vill du läsa mer? 0 kr första månaden!

Vi ger dig oväntade avslöjanden, möten med kulturens mest intressanta personer och berättelserna du inte vill missa. Bli Filter­prenumerant.

Testa nu

Har du redan ett konto? här.

Publicerad 22 mars 2021 och uppdaterad 14 november 2023. Artikeln är skriven av .