Vår bästa ovän

Vi slåss mot dem med gift, elektroniska fällor och preventivmedel – ändå kommer ständigt nya rapporter om att råttorna blir fler. Så vad är lösningen?

Det börjar bli en tradition. Varje år när temperaturerna stiger, varje gång ett nytt byggprojekt påbörjas – eller när en gammal byggnad rivs – kommer larmen. Rubrikerna skriker: »Råttinvasion!« »Risk för ny råttepidemi!«

Reportrar och fotografer skickas ut för att fånga djurens framfart. Ibland med otillfredsställande resultat: en suddig, gråbrun gnagare som pilar in i något buskage. Ibland med framgång, som när några rabatter häromåret grävdes upp vid Stockholms centralstation och mängder av råttor förvirrat vällde fram ur jordhögarna.

Bilderna kompletteras alltid med alarmerande siffror. Som att antalet råttanmälningar i Göteborg ökat med 390 procent på fem år, att det 2017 fanns »fler råttor än invånare« i Malmö och att beståndet i hela landet mer än fyrdubblats. Likaså att antalet saneringar från skadedjursbekämpningsföretag mer än fördubblats de senaste åren – och fortsätter att öka.

Ska man tro larmrapporterna bekämpar vi alltså råttorna som aldrig förr – samtidigt som de förökar sig mer än någonsin.

Vill du läsa mer? 0 kr första månaden!

Vi ger dig oväntade avslöjanden, möten med kulturens mest intressanta personer och berättelserna du inte vill missa. Bli Filter­prenumerant.

Testa nu

Har du redan ett konto? här.

Artikeln publicerades ursprungligen Publicerad 23 maj 2018 och uppdaterad 14 november 2023. och är skriven av .