Vår bästa ovän

Vi slåss mot dem med gift, elektroniska fällor och preventivmedel – ändå kommer ständigt nya rapporter om att råttorna blir fler. Så vad är lösningen?

Det börjar bli en tradition. Varje år när temperaturerna stiger, varje gång ett nytt byggprojekt påbörjas – eller när en gammal byggnad rivs – kommer larmen. Rubrikerna skriker: »Råttinvasion!« »Risk för ny råttepidemi!«

Reportrar och fotografer skickas ut för att fånga djurens framfart. Ibland med otillfredsställande resultat: en suddig, gråbrun gnagare som pilar in i något buskage. Ibland med framgång, som när några rabatter häromåret grävdes upp vid Stockholms centralstation och mängder av råttor förvirrat vällde fram ur jordhögarna.

Bilderna kompletteras alltid med alarmerande siffror. Som att antalet råttanmälningar i Göteborg ökat med 390 procent på fem år, att det 2017 fanns »fler råttor än invånare« i Malmö och att beståndet i hela landet mer än fyrdubblats. Likaså att antalet saneringar från skadedjursbekämpningsföretag mer än fördubblats de senaste åren – och fortsätter att öka.

Annons

Ska man tro larmrapporterna bekämpar vi alltså råttorna som aldrig förr – samtidigt som de förökar sig mer än någonsin.

Så vad gör vi för fel?

 

Brunråttan – den vanligaste arten i dag – är till sin natur inte någon upptäcktslysten varelse. Så länge den har tillgång till vatten, föda och skydd rör den sig sällan utanför hemområdet. Länge fanns brunråttorna därför enbart i sina ursprungstrakter i Mongoliet och norra Kina. Först när människan började resa längre sträckor följde brunråttorna med. För omkring 500 år sedan slog de följe med handelsresande – först till Sydostasien, sedan via Sidenvägen genom Centralasien in i Europa. Och när kolonisatörer nådde Australien, Afrika och Amerika hade de råttorna i släptåg. Till New York, nu världens okrönta råtthuvudstad, kom brunråttan exempelvis först på 1750-talet.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?