Varning för barn

Därför upplevs det som värre att bli förälder än att förlora sin partner.

En gång i tiden var det trevligt att ha barn. Åtminstone verkade det så för den som besökte internet, där allt var rentvättat och soligt och det gick att klicka runt bland bekantas familjealbum och inom loppet av någon minut få syn på ett spädbarn som jollrade på en pläd, ett syskonpar som fiskade krabbor i motljus samt den obligatoriska leende treåringen med famnen full av trattkantareller.

Föräldraböcker hade dessutom trevliga titlar som Bebishandboken och pryddes av studiofotograferade lintottar med gnistrande ögon. I magasinet Family Living poserade trevliga par i fläckfria sekelskiftesvåningar, och enligt sponsrade mammabloggar var föräldraskapets största utmaning vilken sufflett man skulle välja till sin jättedyra barnvagn av märket Bugaboo. Svaret: den begränsade upplagan med Andy Warhols banan från skivomslaget han gjorde åt Velvet Underground.

För några år sedan inleddes en motreaktion. Föräldraböcker fick titlar som Nödrop från lyckobubblan, Överlevnadstips för småbarnsmammor och Orka torka. Den sistnämnda bygger på innehåll från Facebookgruppen »Family Living – The True Story«, ett slags socialrealistiskt långfinger riktat mot alla som anser att begreppet lifestyle går att kombinera med småbarn. Bloggar som Ensam mamma röker och Hormoner och hemorrojder började frossa i vardagsångest, och författaren Manne Forssberg gjorde succé med Pappapodden, vars vid det här laget hundratals avsnitt ägnas åt föräldraskapets våndor. Hålögda föräldrar med gallskrikande barn kämpade sig in i medelsvenssons Instagramflöde.

Annons

Till och med Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor greps av tidsandan. I våras försökte hon sig på två svåra saker samtidigt: att få med en tvååring från en parkeringsplats och att vara rolig. »Ska vi åka hem?« frågade hon sin son Birger. Han svarade genom att vika sig dubbel och sjunka ner på asfalten där han blev liggande i sin lila overall. Innan Busch Thor lyfte in sonen i bilen knäppte hon en bild med sin mobiltelefon och lade upp den på Instagram tillsammans med texten: »Jag har valt att kalla detta foto: stark vilja – scener ur en tvåårings liv.«

Mindre än ett dygn senare publicerade Expressens kultursida en artikel med rubriken: »Ebba Busch Thor gör sig rolig på sitt barns bekostnad.« I den anklagades hon för att sälja ut sitt barns integritet för en näve likes, och därmed »placera sig i ett obekymrat kollektiv av asgarvande föräldrar«. Artikeln delades så många gånger att Busch Thor tvingades bemöta kritiken i talkshowen Bara politik.

Ett par månader senare läste journalisten och programledaren Jenny Strömstedt den nyutgivna barnboken Olle och Bolle är bröder, som här återges i en sammanfattning: Olle och Bolle bråkar, mamma djupandas; Olle och Bolle bråkar lite till, mamma går ut på balkongen i det snöblandade regnet och räknar bilar; Olle och Bolle slåss, mamma packar in dem i kombin och kör planlöst runt kvarteret tills Bolle somnar och Olle äntligen kan titta på Youtube ifred; mamma sjunker ihop över ratten; slut.

Jenny Strömstedt skrev att hon egentligen ville tycka om en så här rättfram skildring av småbarnsåren, men att den istället gjorde henne nedstämd eftersom den illustrerade ett växande fenomen: »Samtidens föräldraskap framställs allt oftare som så ensidigt betungande. Asjobbigt. Fängelseliknande. Ett svep genom bloggosfären och det handlar om helger i pina med barn som biter, kastar och stökar till.«


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?