Varning för barn

Därför upplevs det som värre att bli förälder än att förlora sin partner.

En gång i tiden var det trevligt att ha barn. Åtminstone verkade det så för den som besökte internet, där allt var rentvättat och soligt och det gick att klicka runt bland bekantas familjealbum och inom loppet av någon minut få syn på ett spädbarn som jollrade på en pläd, ett syskonpar som fiskade krabbor i motljus samt den obligatoriska leende treåringen med famnen full av trattkantareller.

Föräldraböcker hade dessutom trevliga titlar som Bebishandboken och pryddes av studiofotograferade lintottar med gnistrande ögon. I magasinet Family Living poserade trevliga par i fläckfria sekelskiftesvåningar, och enligt sponsrade mammabloggar var föräldraskapets största utmaning vilken sufflett man skulle välja till sin jättedyra barnvagn av märket Bugaboo. Svaret: den begränsade upplagan med Andy Warhols banan från skivomslaget han gjorde åt Velvet Underground.

För några år sedan inleddes en motreaktion. Föräldraböcker fick titlar som Nödrop från lyckobubblan, Överlevnadstips för småbarnsmammor och Orka torka. Den sistnämnda bygger på innehåll från Facebookgruppen »Family Living – The True Story«, ett slags socialrealistiskt långfinger riktat mot alla som anser att begreppet lifestyle går att kombinera med småbarn. Bloggar som Ensam mamma röker och Hormoner och hemorrojder började frossa i vardagsångest, och författaren Manne Forssberg gjorde succé med Pappapodden, vars vid det här laget hundratals avsnitt ägnas åt föräldraskapets våndor. Hålögda föräldrar med gallskrikande barn kämpade sig in i medelsvenssons Instagramflöde.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #59 (20 november 2017) och är skriven av .