Bilder från My Talking Angela och Pokémon Go. Längst till höger: »Momo« baseras på skulpturen Mothers bird av Keisuke Aizawa. Bilder: Outfit7, The Pokémon Company, Vanilla Gallery

Panik på nätet

Farorna på internet är många, i alla fall om man ska tro ryktena. Vi listar tre obefogade reaktioner.

PEDOFILKATTEN

I mars 2014 citerade Aftonbladet ett tips de fått in om barnappen My Talking Angela: »Det är en pedofil som spionerar genom kameran och han har dödat 25 barn.« En del av spelet gick ut på att barnet kunde prata med den gulliga katten Angela. Genom att få tillgång till kameran och mikrofonen kunde katten föra en konversation och reagera på barnets ansiktsuttryck. Förutom att många föräldrar blev misstänksamma när appen begärde åtkomst till kameran, späddes oron på när någon upptäckte att ett rum, och ibland en mänsklig siluett, reflekterades i Angelas iris. Det skulle på något vis avspegla den påstådde pedofilens rum. En visklek av globala mått tog fart på sociala medier.

Trots att företaget bakom appen upprepade gånger förklarade att de inte blivit hackade, och att reflektionen i ögat var animerad, slutade det med att konversationsfunktionen togs bort 2017.


ZOMBIESPELARNA

Spelet Pokémon Go blev en enorm succé i Sverige under sommaren 2016. Det byggde på augmented reality, vilket i praktiken innebar att spelarna gick omkring och letade efter små – overkliga – pokémons som gömt sig på olika – verkliga – platser i staden. Den här gången handlade inte varningarna om faror som häckade på nätet, utan om otäcka saker som kunde hända när spelarna rörde sig som »zombies« IRL. Polisen varnade bland annat för risken att åtalas för hemfridsbrott eller olaga intrång om man gick in på privata områden och att spelare kunde råka ut för trafikolyckor. Man uppmanade föräldrar att promenera med sina barn efter att en 14-årig flicka blivit omkullputtad och bestulen på sin mobil medan hon spelade spelet. I Åtvidaberg ägnade kommunalrådet sommaren åt Pokémon Go eftersom: »Det kan innebära en fara för medborgarna och det måste man se över.« Hon identifierade bland annat två farliga pokéstops vid »stora rondellen«. Rapporterna om verkliga olyckor kopplade till spelet har varit försvinnande få.


SJÄLVMORDSUTMANINGEN

Ryktet om den så kallade Momochallenge började spridas över världen då en indonesisk tidning skrev att en tolvårig flicka begått självmord efter att ha chattat med en användare vid namn Momo på Whatsapp. Momo avbildades som en läskig docka, och skulle ha skickat utmaningar till barn, som eskalerat till en uppmaning att ta livet av sig. Under hösten 2018 nådde ryktet Sverige och blev allmänt känt när en skolchef i Värmdö skickade ut ett varningsmejl till vårdnadshavarna i kommunen. Det finns inga belagda fall av vare sig självmord eller självskada som är kopplade till Momo.

Artikeln publicerades 27 september 2021 och är skriven av .