Foto: Martin Adolfsson

Patrik Andersson

Det var en kometkarriär få hade sett maken till ens på Manhattan. Han gjorde Kate Moss första modeomslag i USA, porträtterade Bill Clinton under Lewinskyaffären och fotograferade åt världens mest prestigefyllda magasin. Sedan bjöd han in vännerna till lägenheten vid Broadway, sade åt dem att ta allt de kunde bära med sig – och försvann till ett buddhistkloster i Burma.

Ibland låter det mer som om de beskriver ett naturfenomen än en människa, de bransch­kollegor som minns Patrik Anderssons väg från anonymiteten till den internationella kändisvärldens absoluta centrum. Han hade ett så orubbligt självförtroende. Han jobbade så hårt. Han klättrade snabbare och högre än de sett någon göra vare sig förr eller senare.

De flesta minns ögonen.

Håkan Ludwigson, en respekterad reklamfotograf som Patrik Andersson var assistent åt i början av sin karriär, säger:

Annons

– Han hade en manisk blick. Den var nästan skrämmande. Han kom in på morgonen, tittade på mig och sade: »Vad ska vi göra i dag?« Jag har aldrig träffat någon annan människa, någonsin, med det drivet.

Vad Ludwigson inte visste, och inte heller någon annan av de formgivare, fotografer, fotomodeller, frisörer, stylister, redaktörer och agenter som fortfarande minns Patrik Anderssons enorma driv, var att han bar på en bomb. Och att den var tidsinställd.

Nedräkningen började en vardagseftermiddag efter skolan när Patrik var åtta år gammal.

Varken storebror Peter eller pappa Lasse hade hunnit hem till hyreslägenheten på Briljantgatan i Tynnered i sydvästra Göteborg den där dagen. Mamma Vivi-Ann bad Patrik att sätta sig ner med henne i köket. Hon berättade att hon fått veta att hon bar på samma sjukdom som tagit död på hennes pappa.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?