Kalle Assbrings sökande

Fotografen Kalle Assbring sökte efter en förlorad far, och fann helt otippade bröder.

De allra flesta har sina första minnen från sju, åtta års ålder. Först då börjar saker falla på plats i människohjärnans outgrundliga vindlingar, och vi kan lagra saker på ett mer medvetet vis. Men även då krävs oftast något extra för att upplevelsen ska bevaras: en emotionell reaktion, att vi verkligen berörs.

Kalle Assbring var åtta när han en höstmorgon 1983 tog farväl av sin pappa Göran hemma i farstun till radhuset i Stockholmsförorten Akalla. Han minns att han var ledsen, samtidigt reste pappan bort med jämna mellanrum och när han kom hem hade han alltid med sig någon present. Senaste gången han varit i Eritrea kom han hem med en liten uppstoppad krokodil.

Familjen hade precis utökats med tvilling­flickor, så när far och son nu skildes åt skickade Göran en passning till den nyblivne storebrodern: »Ta hand om tjejerna.«

Annons

Göran Assbring var dokumentärfotograf, utbildad på 1970-talet under pionjären Christer Strömholm på Fotoskolan i Stockholm. Det var en politisk plats. Man förväntades »hitta sitt ämne«, och återkomma till det.

För Göran Assbring blev det ämnet Eritrea och det lilla landets tröstlösa frihetskamp. Med jämna mellanrum reste han ner för att skildra befolkningens vedermödor och de rebellfraktioner som slogs både mot omvärlden och sins­emellan. En bok började växa fram. Nu tänkte Göran knyta ihop trådarna under sin femte resa till Afrikas horn.

Kalle Assbring förstod på andra vuxna att det pappan gjorde var bra, ädelt. Ibland fick han se dennes bilder. När kompisarna lekte krig ville han inte vara med. I en skol­anteckningsbok skrev han: »När jag blir stor vill jag göra som pappa och rädda människor i Afrika.«

Att hans vänner så gärna lekte hemma hos honom tror han berodde mycket på att de var så förtjusta i Göran, som var en varm, mjuk och kärleksfull pappa.

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?