Kalle Assbrings sökande

Fotografen Kalle Assbring sökte efter en förlorad far, och fann helt otippade bröder.

De allra flesta har sina första minnen från sju, åtta års ålder. Först då börjar saker falla på plats i människohjärnans outgrundliga vindlingar, och vi kan lagra saker på ett mer medvetet vis. Men även då krävs oftast något extra för att upplevelsen ska bevaras: en emotionell reaktion, att vi verkligen berörs.

Kalle Assbring var åtta när han en höstmorgon 1983 tog farväl av sin pappa Göran hemma i farstun till radhuset i Stockholmsförorten Akalla. Han minns att han var ledsen, samtidigt reste pappan bort med jämna mellanrum och när han kom hem hade han alltid med sig någon present. Senaste gången han varit i Eritrea kom han hem med en liten uppstoppad krokodil.

Familjen hade precis utökats med tvilling­flickor, så när far och son nu skildes åt skickade Göran en passning till den nyblivne storebrodern: »Ta hand om tjejerna.«

Annons

Göran Assbring var dokumentärfotograf, utbildad på 1970-talet under pionjären Christer Strömholm på Fotoskolan i Stockholm. Det var en politisk plats. Man förväntades »hitta sitt ämne«, och återkomma till det.

För Göran Assbring blev det ämnet Eritrea och det lilla landets tröstlösa frihetskamp. Med jämna mellanrum reste han ner för att skildra befolkningens vedermödor och de rebellfraktioner som slogs både mot omvärlden och sins­emellan. En bok började växa fram. Nu tänkte Göran knyta ihop trådarna under sin femte resa till Afrikas horn.

Kalle Assbring förstod på andra vuxna att det pappan gjorde var bra, ädelt. Ibland fick han se dennes bilder. När kompisarna lekte krig ville han inte vara med. I en skol­anteckningsbok skrev han: »När jag blir stor vill jag göra som pappa och rädda människor i Afrika.«

Att hans vänner så gärna lekte hemma hos honom tror han berodde mycket på att de var så förtjusta i Göran, som var en varm, mjuk och kärleksfull pappa.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?