Ironiskt. »Eftersom jag jobbar på Spotify antar alla att jag är intresserad av musik«, säger Ludvig. »Men jag lyssnar väldigt lite på musik – jag tycker mest om det tekniska bakom.«

Den osynlige

Han är upphovsman till världens största nedladdningsprogram och a­rkitekten bakom Spotify. Så varför har ingen hört t­alas om Ludvig Strigeus?

Colt Correa var 33 år gammal, bosatt ett par mil utanför Detroit och döpt efter sin pappas favoritrevolver. Enligt egen utsago var han dessutom världens bästa ingenjör och en person som blev mycket olycklig när saker och ting inte fungerade som de skulle. Våren 2003 var han därför nära att dra på sig en kronisk, stickande huvudvärk.

Colt arbetade som utvecklingschef på ATI, ett företag som sålde mjukvara till bilindustrin, och hade precis utvecklat ett program som luktade succé. Det hette NoHooks, och gick kortfattat ut på att ge bilföretag möjlighet att ändra eller lägga in nya funktioner i en bils styrenhet utan att gå via företaget som tillverkat den. Han hade lagt ner nio månader på programmet, som fungerade perfekt på datorer med Power PC-processorer. Problemet var att nästan bara västerländska företag använde sig av sådana. NoHooks behövde anpassas till den japanska marknaden, och Colt Correa hade inte tid eller kraft att göra det själv.

Under sommaren hörde han av sig till en mängd ansedda tekniska högskolor och bad att få komma i kontakt med deras mest ambitiösa studenter. Han valde ut sju personer, förklarade sitt problem och satte dem i arbete. De flesta gav upp efter ett par månader. En av dem höll på i nästan ett år utan att närma sig en lösning. Den mest begåvade studenten lyckades färdigställa 50 procent av programmet på sex månader. Sedan tog det stopp.

Annons

I början av 2004 ringde en uppgiven Colt till Niklas Ivarsson, en handelsutbildad boråsare som styrde ATI:s Europaverksamhet – strategiskt nog placerad i bilstaden Göteborg. Ivarsson erbjöd sig att hitta en ny medhjälpare till Colt på stadens tekniska högskola Chalmers, som uppmanade studenter att göra sina examens­arbeten som projekt hos lokala företag.

Fyra av de sökande var hungriga sistaårselever som sålde in sig själva med översvallande frenesi. Den femte var deras raka motsats: en 23-årig kille som närmast betedde sig som om han ville tona ned sin kompetens. Niklas Ivarsson gav honom jobbet på ren magkänsla och förklarade målbilden: kunde han slutföra 80 procent av NoHooks på fyra månader skulle de bli mycket imponerade.

När Ludvig Strigeus hade varit på firman i fyra dagar flög Colt Correa till Sverigekontoret för att hälsa på. Han hade fortfarande inte träffat sitt nyförvärv, och gjorde sig redo att förklara programmets grunder.

– Jag sade åt Colt att sätta sig en timme med Ludvig, säger Niklas Ivarsson. Men han kom utspringande efter en kvart, helt uppspelt, och skrek: »Var har du hittat den här killen?«


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?